Index DAX se nečekaně propadl o 180 bodů, vinu asi nesou stroje

Burza

Burza Zdroj: ctk

Šok na německé burze – index DAX, který zahrnuje 30 předních německých firem, se za pár minut propadl o 180 bodů. Nyní se analytici snaží rozluštit, co prudký propad způsobilo. Odborníci dávají vinu počítačovým programům.

Burzy dnes opět pocítily, jakou moc nad nimi mají stroje. Ke konci první hodiny obchodování se index DAX jen za pár pouhých minut potopil bezmála o dvě stovky bodů, což mezi burziány vyvolalo chaos. Vyčísleno přesně – index během chvilky ztratil 2,2 procenta, tedy 180 bodů, čímž se propadl k hodnotě 7514 bodů. To je nejnižší stav od počátku loňského prosince, uvedl server Focus.

Mnozí obchodníci si kratičký sešup vysvětlují technickými faktory. „Je to pozdrav od algoritmových ‚obchodníků‘,“ řekl jeden z nich. „Je to jako když utíkají hejna lumíků. Jeden z nich náhle vyrazí a ostatní se táhnou za ním,“ míní další.

Při počítačových obchodech přístroje speciálně naprogramované složitými formulemi ve zlomcích vteřiny provádějí stovky operací – nákupů i prodejů. Jejich prostřednictvím mohou generovat i při minimálních kurzových změnách značný zisk, ovšem také ztrátu. Význam těchto „vysokofrekvenčních obchodů“ stále stoupá. Podle odhadů expertů například na americkém akciovém trhu tímto způsobem probíhá asi polovina celkového objemu obchodů.

Podle vedení burzy je náhlý pokles v pořádku. „Od bankovního dozoru jsme nezaslechli nic o tom, že by došlo k jakémukoli přestoupení pravidel,“ řekl mluvčí burzy. Samotný nečekaný pokles ovšem hodnotit nechtěl, neboť burza své obchody neanalyzuje. „Pro nás je důležité to, že obchod probíhá bez problémů a systémy řádně fungují,“ dodal.

Největší letošní chyba investorů? Neumět vsadit na akcie