Index Dow Jones poprvé v historii překonal 17 tisíc bodů

Burza

Burza Zdroj: ctk

Americký akciový index Dow Jones Industrial Average se veze na vlně příznivých údajů o vývoji amerického pracovního trhu. Poprvé v historii dnes překonal hranici 17 tisíc bodů. Index se nad toto metou dokázal udržet až do závěru obchdování.

Index, který zahrnuje akcie třiceti klíčových amerických podniků, uzavřel s nárůstem o 0,54 procenta na 17 068 bodů. Hranici 17 tisíc bodů pokořil bezprostředně po zahájení obchodů a během dne se vyšplhal až na 17 074 bodů. Kvůli zítřejších oslavám Dne nezávislosti se dnes americké burzy zavřely dříve.

Investoři tlačí americké akcie výše poté, co se ukázalo, že americká ekonomika dokázala v červnu vytvořit 288 tisíc nových pracovních míst. To je mnohem více než čekali analytici. Nezaměstnanost klesla na 6,1 procenta, nejméně za téměř šest let.

Červen je již pátým měsícem za sebou, kdy v USA vzniklo více než 200 tisíc pracovních míst. To je nejdelší období vysokého růstu pracovních míst od rozkvětu technologického odvětví koncem 90. let.

Dolar posiluje

Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory přitom trh očekával, že nezaměstnanost v USD bude stagnovat. Statistická data trh „doslova šokovala“, řekl Pikora s tím, že snížení nezaměstnanosti vyvolalo i růst kurzu dolarů vůči euru. „Očekáváme přitom ještě další posílení dolaru,“ dodal.

Už od začátku roku vzhůru nemíří jen Dow Jones, ale i další akciové indexy. Zatímco Dow Jones letos pokořil 13 rekordů, index S&P 500 už 24.

Index Dow Jones Industrial Average v posledních pěti letechIndex Dow Jones Industrial Average v posledních pěti letechIndex Dow Jones Industrial Average v posledních pěti letech | Yahoo Finance

K růstu akcií dlouhodobě přispívají nízké úrokové sazby. Ty nutí investory hledat jiné příležitosti k zisku tlačit peníze na akciové trhy. Šéfka americké centrální banky Fed Janet Yellenová přitom nedávno prohlásila, že úrokové sazby zůstanou nízko po „dlouhou dobu“.

Někteří analytici se proto obávají, že nízké úrokové sazby povedou k vytvoření bubliny na akciovém trhu.To ale Yellenová ve své středeční řeči na půdě Mezinárodního měnového fondu odmítla. „Snaha podpořit finanční stabilitu pomocí změny úrokových sazeb by vyvolala kolísání inflace a zaměstnanosti,“ řekla.