Investice do ropy omezuje i BP. Její ceny následně znovu začaly růst

Severomořská těžební plošina BP Andrew.

Severomořská těžební plošina BP Andrew. Zdroj: BP

Světové ceny ropy pokračují v silném růstu. Reagují tak na rozhodnutí britského ropného gigantu BP omezit investice. V předchozích dvou obchodních seancích zdražila ropa o více než 11 procent.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala dopoledne oproti pondělnímu závěru nárůst o téměř dva dolary na 56,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila o zhruba 1,5 dolaru na 51,08 dolaru za barel.

Společnost BP oznámila, že její kapitálové výdaje letos klesnou na zhruba 20 miliard dolarů z loňských 22,9 miliardy dolarů. Původně přitom počítala s nárůstem výdajů na 24 až 26 miliard dolarů. K omezování investic kvůli levné ropě už přikročily i další ropné podniky, včetně společností Royal Dutch Shell a Chevron.

Vývoj ceny ropy Brent

Světové ceny ropy se od loňského června kvůli převisu nabídky nad poptávkou snížily o více než polovinu. V pátek však zamířily prudce vzhůru kvůli údajům o výrazném poklesu vrtné aktivity ve Spojených státech, které mohou signalizovat budoucí snížení těžby.

Počet využívaných vrtných zařízení v USA podle páteční zprávy firmy Baker Hughes klesl za poslední týden nejprudším tempem za téměř 30 let a proti říjnovému maximu je už nižší o 24 procent. Někteří analytici to považují za první významný signál vlivu loňského poklesu cen ropy na těžařskou aktivitu v USA, kde produkce ropy díky boomu těžby z břidlicových hornin v posledních letech silně rostla.

„Vznikají podmínky pro oživení cen ropy,“ uvedli analytici ze společnosti Bernstein. „Nabídka pravděpodobně nedosáhne očekávání a poptávka se zotaví z loňských minim,“ dodali.