Investoři hledají jistotu, zlato je nejdražší za dva roky

Zlato, ilustrační foto

Zlato, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Cena zlata vystoupila na nejvyšší úroveň za více než dva roky a dostala se až na 1371,40 dolarů (33 355 korun) za troyskou unci. Na trzích se znovu rozhořely obavy kvůli rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii. Investoři za této situace vyhledávali bezpečnější aktiva.

Cena zlata na promptním trhu dnes dosáhla nejvyšší hodnoty od března 2014. Později mírně klesla, okolo 11:30 SELČ zůstávala na 1370,26 USD, což představuje přírůstek zhruba 1,1 procenta.

Investoři zlato často považují za pojistku proti ekonomické a finanční nejistotě. Jeho cena prudce vzrostla už v pátek 24. června během zveřejňování výsledků červnového britského referenda. Žlutý kov, jak se někdy zlatu říká, tehdy ve srovnání s předešlým dnem zdražil až o osm procent až na 1358,20 USD za unci. Dnes roste nepřetržitě šestou seanci za sebou, vyplývá z údajů agentury Reuters.

Vývoj cen zlataGraphical visualization of market data.

„Nikdo netuší, jak velké riziko (brexit) ještě uvolní. To je nejistota, kterou nemá nikdo rád. To je to, co pohání vzhůru ceny zlata,“ uvedla podle Reuters analytička Helen Lauová ze společnosti Argonaut Securities v Hongkongu.

Ceny zlata podpořilo i vyjádření šéfa americké centrální banky (Fed) v New Yorku Williama Dudleyho, podle kterého by Fed měl být při zvyšování úrokových sazeb v USA kvůli pomalé inflaci i dalším faktorům trpělivý.