Investoři masivně sázejí na evropské akcie

Akciová burza ve Frankfurtu

Akciová burza ve Frankfurtu Zdroj: Pythagomath, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Sázky na úspěch dluhopisové terapie Evropské centrální banky (ECB) a růst ekonomiky eurozóny letos vzbudily rekordní zájem investorů o starý kontinent. Za první dva měsíce letošního roku podle dat společnosti Markit přistálo ve veřejně obchodovatelných fondech ETF orientovaných na evropské finanční trhy bezmála 20 miliard čerstvých dolarů, a jde tak o nejsilnější vlnu sázek na Evropu, kterou kdy ukazatel Markit zaznamenal.

„Vnímání eurozóny se významně změnilo, investoři ji považují za největší příležitost od dob finanční krize,“ uvádí hlavní ekonom Markitu Chris Williamson. Tři ze čtyř dolarů zamířily skrze fondy do kontinentálních akcií, ty jsou zatím letos zlatým dolem a výkonnostně nechaly daleko za sebou zbytek světa. V průměru vyrostly burzy v eurozóně od Nového roku o 15 procent, Wall Street letos přidala jen procento a na dvouciferný růst nedosáhl ani jeden z asijských akciových trhů.

Hitem se staly především fondy zajištěné proti měnovému riziku. Ani poté, co během druhého pololetí loňského roku propadlo euro vůči dolaru o dvacet procent, nesází investoři na kurzový obrat a pojišťují se proti hrozbě blížící se parity obou hlavních měn.

Více než polovinu nákupů evropských akcií si investoři před dalším pádem eura zajistili prostřednictvím ETF fondů jako Deutsche X-Trackers MSCI Europe Hedged Equity nebo Wisdom Tree Europe Hedged Equity Fund. I ty nesou pozoruhodný výnos, první z fondů letos vydělal 11 procent, druhý se 17 procenty dokonce překonal „běžné“ akcie sdružené v indexu Euronext 600.

Evropa se odpíchla ode dna

Zisky prý ještě zesílí. „Kvantitativní uvolňování akcie i dluhopisy dále zdraží,“ dodává Williamson. „Pro Evropu hraje celá řada silných fundamentů, levným eurem a nízkými cenami energií počínaje a ukončením fiskálních úspor konče. Evropa se definitivně odpíchla ode dna,“ dodává optimisticky analytička švýcarské banky UBS Karen Olneyová.

Akciové fondy ETF nabízejí investorům regionální nebo oborovou diverzifikaci investic, bývají tak bezpečnější sázkou než konkrétní akcie.

Pavol Mokoš: Krok ECB může prospět akciím