IPO Manchesteru United čelí kritice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Plánovaný vstup na burzu fotbalového týmu Manchester United, který měl být finalizován dnes nad ránem, se kvůli své povaze ocitl pod palbou kritiky. Anglický fotbalový tým koupila americká rodina Glazerových v roce 2005 za 790 milionů liber (25,2 miliardy korun).

Fotbalový klub by měl dnes na newyorské burze upsat 16,67 milionu akcií v ceně po šestnácti až dvaceti dolarech. Zainteresovaní bankéři jsou přesvědčení, že IPO anglických United bude úspěšné. „Investoři jevili během roadshow větší zájem, než je obvyklé,“ řekl deníku Financial Times nejmenovaný bankéř.

Při úpisu na horní hranici cenového rozpětí by tak Glazerovi získali 333,4 milionu dolarů. To by celý klub ohodnotilo na 3,3 miliardy dolarů, několikanásobně výše než kolik za klub před sedmi lety američtí podnikatelé zaplatili. „Akcie by se mohly obchodovat se značnou prémií proti námi odhadované férové ceně,“ uvedli analytici společnosti Morningstar.

Bolt by si troufl hrát za fotbalový Manchester United

Někteří institucionální investoři však kritizují duální charakter akcií, který pomůže rodině Glazerových zachovat pohodlnou většinu hlasovacích práv, protože akcie v jejich držení budou mít desetinásobek hlasovacích práv. Za podmínek prodeje, pomocí kterého prodává rodina desetinu klubu, si Glazerovi ponechají výnos z prodeje 8,33 milionu akcií. Výnos druhé poloviny nabízených akcií by měl být použit ke splacení části dluhu podniku, který podle poslední zprávy činil 423 milionů liber. Úspěšné IPO způsobí, že investoři vlastnící 42 procent takzvaných akcií třídy A budou mít jen 1,3 procenta hlasovacích práv.

Rodina Glazerových musela slevit ze svých původních plánů a snížit cíl primární emise přibližně na 300 milionů dolarů z původní miliardy dolarů poté, co se loňský záměr umístit akcie klubu na hongkongskou a později singapurskou burzu nesetkal s dostatečnou poptávkou investorů.

333 milionů dolarů by měl přinést dnešní vstup slavného fotbalového klubu na burzu
Nové logo na dresech Fotbalový klub United z anglického Manchesteru si tento týden zajistil více pěnez od hlavního sponzora. V pondělí podepsal sedmiletou sponzorskou smlouvu s americkou automobilkou Chevrolet. Její logo na přední straně dresů nahradí od sezony 2014/2015 pojišťovnu Aon. Finanční podmínky kontraktu klub nezveřejnil, britská média spekulují o částce 25 až 28 milionů liber ročně. Aon nyní platí dvacet milionů liber ročně. To by znamenalo minimálně pět milionů liber ročně do kasy fotbalového klubu navíc.