Italská pošta se chystá na burzu, slibuje si získat čtyři miliardy eur

Italská pošta

Italská pošta Zdroj: Mattes via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Italská státní poštovní společnost Poste Italiane uskuteční v říjnu primární nabídku akcií. Prodat by mohla až 40 procent akcií, uvedla šéfka společnosti Luisa Todiniová. Primární nabídka akcií poštovní firmy bude jednou z největších privatizací v Itálii za poslední desetiletí a zisk z prodeje hodlá vláda použít na snížení dluhu. Ministerstvo financí doufá, že z prodeje 40procentního podílu by mohlo získat až čtyři miliardy eur, tedy 108,2 miliardy korun.

Nabídka akcií poštovní společnosti je důležitou součástí plánu premiéra Mattea Renziho, který se rozhodl oživit prodej státního majetku kvůli snížení obrovského veřejného dluhu 2,2 bilionu eur. Další na seznamu je železniční společnost Ferrovie dello Stato, která by mohla vstoupit na trh v roce 2016.

Poste Italiane, 153 let stará instituce, je dlouhou dobu synonymem neefektivnosti veřejného sektoru. Společnost vyrostla v konglomerát, na jehož příjmech měly loni podíl 85 procent pojišťovací a finanční služby a pouhých 15 procent poštovní služby. Doručování zásilek kleslo kvůli konkurenci elektronických komunikací a pošta využila ztráty důvěry veřejnosti v bankovní sektor v době globální finanční krize.

Na spořících účtech, běžných účtech a pojišťovacích produktech pošty je uloženo 460 miliard eur, což je více, než mají třetí a čtvrtá největší banka v Itálii dohromady. Její síť 13 tisíc poboček je téměř třikrát tak velká, jako síť největší banky v Itálii Intesa Sanpaolo. Celkem má 143 tisíc zaměstnanců, což z ní děla největšího zaměstnavatele v zemi. Stát zůstane hlavním vlastníkem pošty, firma ale snižuje počet zaměstnanců, aby nalákala investory.