Jacobs Douwe Egberts jde na burzu až pro pětapadesát miliard, chce předběhnout Nestlé

I přes pandemii koronaviru trh kávy v prvním čtvrtletí roku 2020 rostl

I přes pandemii koronaviru trh kávy v prvním čtvrtletí roku 2020 rostl Zdroj: Archivy výrobců a magazínu SELL

Jacobs Douwe Egberts jde na burzu ve spojení se sítí kaváren Peet’s
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Na amsterdamskou burzu míří letošní patrně největší IPO v Evropě – akcie divize Jacobs Douwe Egberts Peet’s (JDE Peet’s) tam hodlá podle zdrojů listu Financial Times nabídnout německý JAB Holding. Šéfové firmy chtějí prodejem akcií získat až dvě miliardy eur (až 55 miliard korun).

JAB Holding patří německé miliardářské rodině Reimannových a kromě většiny v JDE Peet’s má podíly například v drogistickém Reckitt Benckiser či několika obchodných sítích. Vstupem na burzu se chce podle zdrojů Financial Times stát jedničkou v byznysu s kávou a předstihnout svého hlavního konkurenta a lídra v maloobchodním prodeji, švýcarský koncern Nestlé.

„Zároveň firma očekává, že někteří současní akcionáři podniku včetně například Mondeléz International, který nyní drží 26procentní podíl, prodají třeba jen část svých akcí,“ uvádí zdroje deníku. Samotný JAB se ale podle nich svých akcií zbavovat nehodlá a plánuje zůstat největším akcionářem firmy, když nyní v kávovém koncernu drží 51 procent.

Z dokumentů společnosti vyplývá, že výnos z emise akcií má rovněž vyrovnat dluhy JDE Peet’s, které se nyní pohybují ve výši 700 milionů eur (přes 19 miliard korun).

Rozhodnutí obchodovat akcie podle analytiků oslovených FT ukazuje, že přes ekonomické dopady koronaviru, které mohou trvat měsíce až roky, zájem o kávu neopadá. Například u světové jedničky Nestlé naopak letos prodeje v prvním čtvrtletí, kdy se pandemie objevila, vzrostly nejvíce za posledních pět let.

Současnou situaci využívá mnoho společností například ve Velké Británii k získání investorů skrze prodej akcií, vzhledem k objemu to však bude pro JAB Holding zkouška desetiletého úsilí o konsolidaci světového kávového průmyslu, píše deník.

Pro prodej akcií majoritní vlastník na konci roku sloučil Jacobs Douwe Egberts Group, druhého největšího zpracovatele kávy na světě, s americkou sítí kaváren Peet’s, která má ve Spojených státech na 250 provozoven a další specializované podniky.

Společnost prodává hlavně zrnkovou kávu a kapsle prostřednictvím maloobchodních prodejen pod značkami jako L'Or, Senseo, Tassimo a Kenco. Obchoduje ale i s čajem pod značkami Pickwick nebo Tea Forte. Jacobs Douwe Egberts Group vznikl sloučením kávové divize nadnárodní Mondeléz International se společností D.E. Master Blenders 1753 BV v roce 2015.

JDE Peet's dosáhla v roce 2019 zisku 585 milionů eur, což je o 78 milionů eur méně než v roce 2018.