Americká centrální banka Fed varovala před významným propadem cen realit a akcií

Šéf americké centrální banky Jerome Powell.

Šéf americké centrální banky Jerome Powell. Zdroj: Reuters

Americká centrální banka Fed nevidí budoucí vývoj tak růžově, jako investoři na trzích. V pátek přišla s dalším varováním, když uvedla, že ceny akcií a dalších aktiv mohou utrpět významný propad, pokud se koronavirová pandemie prohloubí. Nejhůře by byl zasažený trh s komerčními nemovitostmi.

Fed vydal varování ve své zprávě o finanční stabilitě. „Cena aktiv zůstává náchylná k významným cenovým propadům, pokud by se koronavirová pandemie vyvíjela neočekávaným směrem. Komerční nemovitosti jsou pak zvlášť ohrožené, protože ceny před krizí byly relativně vysoko vzhledem k příjmům z těchto investic a zároveň došlo k výraznému zásahu „hotelového a maloobchodního odvětví.“

Na druhou stranu tvrdá regulace oblasti financí po finanční krizi 2008 zvýšila odolnost amerických bank. Nicméně podle zprávy Fed slabé místa ve finančním sektoru stále mohou znásobit ekonomický šok způsobený nemocí covid-19.

Náhlá změna kurzu světové ekonomiky kvůli koronavirové pandemii způsobila nejistotu na finančních trzích, což převrátilo vzhůru nohama obchodování všech instrumentů od amerických státních pokladničních poukázek až po rizikové dluhopisy a způsobila dlouho nevídané cenové změny akcií. Cena kontraktů na ropu se dokonce poprvé v historii dostala během obchodování do záporných hodnot neboli kupec kontraktu na dodání ropy dostal ještě zaplaceno.

Trhy se však uklidnily po té, co Fed zaplavil penězi americkou ekonomiku. Nicméně guvernér americké cenrální banky Jerome Powell v minulých dnech uvedl, že ekonomika stále čelí bezprecedentním rizikům, pokud vláda a Fed nebudou dál pokračovat v pomoci. „Další státní pomoc bude nákladná, ale stojí za to, když pomůže zabránit dlouhodobému poškození ekonomiky a umožní silné oživení,“ prohlásil Powell.

Americká centrální banka si navíc uvědomuje, že další problémy mohou přijít. „Důrazné a včasné intervence efektivně vyřešily problémy s likviditou, ale dál bedlivě monitorujeme možnou insolvenci mezi velmi zadluženými firmami, která se bude zvyšovat s tím, čím déle bude koronavirová pandemie trvat,“ uvedl centrální bankéř Lael Brainard.

Tvrdý dopad měla ostatně koronavirová pandemie podle zprávy americké centrální banky na některé hedgeové fondy. To mohlo vést k výprodejům aktiv, aby získaly peníze na pokrytí půjček, nebo snižování rizikového profilu portfolia. Rizikem by pro věřitele mohly být rovněž velké půjčky.

Obavy z propadu amerických akcií a jejich příliš vysoké hodnoty vyjádřila v minulých dnech celá řada investičních es z Wall Street. Za to je ostře zkritizoval americký prezident Donald Trump.