Japonská centrální banka překvapila

Haruhiko Kuroda

Haruhiko Kuroda Zdroj: reuters

Bank of Japan, centrální banka země vycházejícího slunce, chce během dvou let zdvojnásobit objem nákupů dluhopisů s delší dobou splatnosti. Jde o razantní krok centrální banky pod vedením nového guvernéra Haruhiko Kurody vyvést třetí ekonomiku světa z dvě dekády trvající deflace.

Kuroda spojil svůj příchod do čela centrální banky s novou fází rozvolnění měnové politiky, která má splnit úkol, který centrální bance zadal čerstvý premiér Shinzo Abe. Bank of Japan má podle představ tamní vlády začít cílovat inflaci ve výši dvou procent. Japonská centrální banka do nynějška na rozdíl od centrálních bank jiných rozvinutých ekonomik inflaci necílovala, naopak se dlouhodobě potýká s deflací.

„Z deflace se nevymaníme, pokud budeme k problému přistupovat jako doposud,“ prohlásil včera Kuroda. „Musíme využít všechny dostupné prostředky,“ dodal. „Jsem přesvědčený, že jsme již implementovali všechny nástroje monetární politiky, které nám během dvou let pomůžou dosáhnout dvouprocentní inflace,“ nešetřil optimismem Kuroda.

Vývoj indexu NikkeiVývoj indexu Nikkei | E15

Japonská centrální banka plánuje během dvou let zdvojnásobit měnovou bázi ze současných 135 bilionů jenů na 270 bilionů jenů, především nákupem vládních dluhopisů s delší dobou splatnosti. To by také mělo zvýšit průměrnou dobu splatnosti obligací v držení centrální banky ze tří na sedm let. Podle propočtů banky Barclays to znamená, že Bank of Japan bude měsíčně navyšovat svoji rozvahu o jedno procento japonského hrubého domácího produktu v tomto roce a o 1,1 procenta měsíčně v příštím roce.

Podle analytiků jsou záměry japonské centrální banky velmi smělé a překonaly jejich očekávání. „Tohle opravdu zatahuje měnovou politiku někam, kde ještě nikdy nebyla,“ komentoval situaci pro Bloomberg Jonathan Cavenagh, měnový stratég společnosti Westpac. „Je to opravdu odvážné,“ dodal.

ECB nevyloučila snížení sazeb

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání nechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Šéf banky Mario Draghi ale naznačil, že vzhledem k nadále slabé ekonomické situaci eurozóny bude ECB připravena k dalším podpůrným krokům. „V nadcházejících týdnech budeme velmi pozorně monitorovat všechny nové informace o ekonomickém a měnovém vývoji a vyhodnocovat jejich dopady na výhled cenové stability,“ řekl Draghi po zasedání bankovní rady. Dodal, že vedle úrokových sazeb bude ECB uvažovat rovněž o dalších nástrojích na podporu ekonomiky.

Japonský samuraj Kuroda může rozpoutat měnovou válku