Japonská měna se stává poslední baštou stability

Japonsko, jen

Japonsko, jen

Kurz japonského jenu vystoupal v pátek na nový rekord vůči dolaru. Na elektronické obchodní platformě EBS dosáhl kurz 75,78 jenu za dolar. Překonal tak předchozí rekord z poloviny srpna 75,93 jenu za dolar. Od začátku roku přidala japonská měna vůči dolaru 6,5 procenta. Podle analytiků vyhlídky dalšího kola kvantitativní uvolňování ve Spojených státech a neschopnost vyřešit dluhovou krizi eurozóny nechaly japonskou měnu poslední baštou stability. Posilování jenu ale ohrožuje japonský průmysl.

Pohyb jenu vzhůru ukončil období relativní stability a zajisté zvýší tlak na japonské představitele, aby intervenovali na měnovém trhu a oslabili tak silný japonský jen, který neprospívá exportérům a firmy nutí přesunout výrobu do zahraničí.

Japonská vláda v pátek představila plán pobídek za dva biliony jenů (470 miliard korun), které mají přimět zahraniční společnosti k zachování továren a pracovních míst v Japonsku. „Chceme firmám pomoci překonat efekty silného jenu,“ řekl ministr financí Jun Azumi.

Posilování jenu akcelerovalo výprodejem amerického dolaru v očekávání dalšího kola kvantitativního uvolňování. Jeden z pěti guvernérů v předsednictvu amerického Fedu Daniel Tarullo ve čtvrtek prohlásil, že by americká centrální banka měla zvážit rozsáhlejší program odkupu cenných papírů a obligací navázaných na hypotéky, aby přímo podpořila trh nemovitostí.

Bank of New York Mellon uvedla, že eviduje značný odklon investorů od amerického dolaru od 30. září, kdy šéf Fedu Ben Bernanke nepřímo potvrdil možnost třetího kola takzvaného kvantitativního uvolňování. Podle analytiků to znamená, že jen je poslední „velkou“ měnou na kterou jsou investoři připraveni si vsadit.

Vedle kvantitativního uvolňování v USA totiž euro pokulhává kvůli obavám z řeckého bankrotu a švýcarská centrální banka slíbila neomezenou intervenci k oslabením franku. Navíc zlato – jako další takzvaný bezpečný přístav – ztratilo svůj lesk z důvodu značného propadu cenu doprovázeného vysokou volatilitou.