Japonské akcie se vyšplhaly nejvýše za 34 let. Polepšil si i majitel výrobce čipů Arm

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 prudce vzrostl a přechodně se dostal nad 38 tisíc bodů, maximum za 34 let. Index nakonec část zisků smazal, stále je ale nejvýše od roku 1990.

K růstu indexu přispěl mimo jiné fakt, že společnost Tokyo Electron zvýšila roční výhled tržeb i zisku. Také akcie společnosti SoftBank, jednoho z největších japonských podniků obchodovaných na burze, v úvodu obchodvání vzrostly až o 11 procent, den ale zakončily růstem o 6,3 procenta. Firma drží asi 90procentní podíl v britském návrháři čipů Arm, jehož akcie v pondělí na burze v New Yorku zpevnily o více než 29 procent. Od vstupu na burzu loni v září se téměř ztrojnásobily.

„Kromě včerejšího silného výkonu amerického trhu byl vzestup akcií Arm také podporou pro japonský polovodičový sektor, který má na trhu velkou váhu,“ uvedl analytik Masahiro Jamaguči ze společnosti SMBC Trust Bank. „Japonským akciím také pomáhá slabší kurz jenu,“ dodal.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Jediná burza, která dokáže překonat růst cen chleba. Praha proti Evropě a Wall Street • e15

Nedávné oslabení japonské měny odráží komentáře zástupců japonské centrální banky, že měnová autorita nebude spěchat s ukončením podpůrné měnové politiky.

Index KOSPI burzy v Soulu si připsal 1,1 procenta díky očekávání, že regulační opatření na podporu místního trhu budou pokračovat.