Jaroslav Bukovský: Rychlé prachy na burze aneb stvoření růstového portfolia do pěti minut

Indikátor RSI se snaží najít akcie, které jsou momentálně terčem snad až iracionální investorské skepse, a mohou tak v příštích chvílích vystřelit vzhůru.

Indikátor RSI se snaží najít akcie, které jsou momentálně terčem snad až iracionální investorské skepse, a mohou tak v příštích chvílích vystřelit vzhůru. Zdroj: Midjourney

Vybírat konkrétní akcie k nákupu a tvořit si své portfolio burzovních šampionů je práce na úrovni skládání švýcarských hodinek v příšeří podvečerního podkrovního bytu. Metod se nabízí řada, ovšem pokud nemá investor šestý smysl Warrena Buffetta, výsledek obvykle ztroskotá na jejich špatné, či naopak příliš striktní aplikaci. Orientace ve světě včetně toho burzovního je, světe, div se, složitý problém. Lidé však pochopitelně prahnou po zkratkách a jasně značených cestách k bohatství na úrovni turistické značky či cestovatelského bedekru. Návody neexistují, vodítka ale ano.

Kdy už je pád ceny akcie dostatečný, aby byl její nákup potenciálním zlatým dolem? Před dlouhými dekádami stál před obdobným problémem americký strojní inženýr Welles Wilder. Talent měl na všechno, co se právě rozhodl podniknout.

Kromě strojaře byl i developerem a jednoho dne se dostal k akciovému trhu. A hned se na něm při své mentální plodnosti stal otcem několika indikátorů, které i začínajícím investorům mohou posloužit jako nápověda pro tvorbu portfolia. Jedním z nich je indikátor RSI, který má mimo jiné ambici měřit, jak moc je ta která akcie takzvaně přeprodaná.

Lidově řečeno snaží se najít akcie, které jsou momentálně terčem snad až iracionální investorské skepse a mohou tak v příštích chvílích vystřelit vzhůru. Indikátor si nehraje na Svatý grál burzovních stock pickerů, ale jako kapesní tahák zafungovat může. Naroubujme indikátor na současnou Wall Street a zkusme najít kvintet tamních akcií, k nimž jsou teď investoři úplně nejvíce „nespravedliví“ a které mohou dramaticky zvráti svůj dosavadní vývoj.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!