Jihoamerické centrální banky oslabují své měny

Kolumbijské peso

Kolumbijské peso Zdroj: profimedia.cz

Intervence na měnových trzích se v rozvíjejících se ekonomikách vrací do módy. S rostoucím apetitem investorů po riziku zažívají tento rok razantní posilování svých domácích měn. To je však špatná zpráva pro tamní export. Silná domácí měna pro jihoamerické exportéry znamená, že dostanou za své výrobky méně. Centrální banky v Latinské Americe se tak vydávají do protiútoku. Brazílie a Kolumbie vstoupily po půlroční přestávce na měnový trh ve snaze oslabit svou měnu.

Minulý týden obnovila kolumbijská centrální banka nákupy amerického dolaru v reakci na osmiprocentní posílení kolumbijského pesa během posledních šesti týdnů. Brazilská centrální banka začala s nákupem dolaru 3. února poté, co tamní real posílil o osm procent vůči americkému dolaru během pouhých pěti týdnů.

Mezitím vydali zástupci chilské centrální banky slovní varování. Což znamená, že intervence na devizovém trhu může následovat. Bankovní rada chilské centrální banky se sešla v úterý, a někteří investoři tak již spekulují, že obnoví nakupování dolaru na denní bázi, jak činila po většinu loňského roku.

Vidina dalších nepředvídatelných intervencí již děsí a odrazuje některé investory. Joakim Diedrichs, makléř na latinskoamerické měny newyorské pobočky JP Morgan, potvrdil agentuře Bloomberg, že investoři nyní vybírají zisky na realu a kolumbijském pesu a na trh se vrátí, až intervence ustanou.

Oslabovat svoji měnu chtějí také Japonci: