Jüan navzdory slabšímu růstu posiluje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zpomalující ekonomický růst, rychle rostoucí zadlužení a snižování ratingu. Ve většině zemí světa by takový koktejl znamenal velmi špatnou zprávu pro národní měnu. Ne však v Číně. Čínský jüan se nyní obchoduje mezi 6,15 a 6,20 jüanu za dolar.

Navzdory negativním zprávám, které přicházely ze země středu minulý týden, tamní měna nadále posiluje a dosáhla na nový rekord na páru s dolarem. A důvody pro prodej jüanu se přitom hromadí.

Minulý týden se Fitch stala první ratingovou agenturou od roku 1999, která snížila Číně úvěrový rating. Fitch varovala, že probíhající úvěrová party v šedém čínském finančním sektoru by mohla nakonec vyžadovat státní pomoc. Obavy agentury Fitch byly přiživeny, když čínský auditor uvedl, že dluhy samosprávních orgánů se dostaly mimo kontrolu a hrozí propuknutím finanční krize. Byla by výraznějších rozměrů než ta, kterou spustilo splasknutí hypoteční bubliny ve Spojených státech.

Před týdnem čínská vláda informovala, že druhá největší ekonomika světa v prvních třech měsících letošního roku meziročně rostla o 7,7 procenta, což bylo méně, než očekávali analytici. Vláda navíc snížila celoroční výhled.
Přes to všechno čínská měna pokračuje v posilování. Zčásti za to může politika čínské centrální banky, která povoluje jüanu obchodovat se v pásmu plus minus jedno procento o vytyčené hodnoty. Posílit čínskou měnu pomohla také zvýšená poptávka.

Vývoj kurzu jüanu k dolaru v uplynulém roce

Vývoj kurzu jüanu k dolaru v uplynulém roceVývoj kurzu jüanu k dolaru v uplynulém roce | E15

„Slabší než očekávaný růst čínské ekonomiky zvýšil volatilitu na trzích, ale žádné oslabení jüanu jsme nezaznamenali,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Sacha Tihanyi, forexový stratég Scotia Bank. „Naopak obchodování naznačuje, že investoři věří v další posilování čínské měny, než by slabší makrodata naznačovala,“ dodal Tihanyi.
Někteří analytici si ale myslí, že ačkoli byla poslední data z Číny slabší, než se očekávalo, nebyla natolik špatná, aby oživila loňské obavy z tvrdého přistání čínského hospodářství.

Platit přímo v čínském jüanu není žádný problém, může to přinést řadu výhod