Karlovarské hotely vstoupily na pražskou burzu

Hotel Imperial, Karlovy Vary,

Hotel Imperial, Karlovy Vary, Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z nejznámějších hotelů v Karlových Varech se ocitl na vedlejším trhu pražské burzy. Investiční fond Imperial nemovitostní, který kromě stejnojmenného hotelu v západočeském lázeňském letovisku vlastní ještě několik dalších ubytovacích kapacit v centru města, emitoval přes 3,5 tisíce akcií, se kterými lze od počátku června formou aukce obchodovat na pražském parketu.

Vedle Imperialu je v majetku fondu například i hotel Sanssouci, či budovy Villa Hoffman, Varna a Minerva. Příchodem na burzu si může fond mimo jiné zařídit i výhodnější zdanění.

Uvedení akcií na burzu však není spojeno se získáním nových peněz do fondu, ani s prodejem podílů současných akcionářů, registrace fondu na burze je tak z hlediska obchodování jen formální.

„Fondy přijaté k obchodování například na pražskou burzu zdaňují sníženou pětiprocentní sazbou daně z příjmů,“ uvádí Petr Karpeles z auditorské firmy TPA Horwath jeden z efektů registrace fondu na burze. V opačném případě by fond ze zisku odvedl 19 procent. Daňová výhoda může být alespoň malou náplastí na upadající lázeňský byznys. Ten se totiž odrazil v prudkém propadu hodnoty hotelů.

Hodnota fondu se zmenšila

Zatímco hotely v majetku fondu měly ještě koncem roku 2013 hodnotu přes 780 milionů korun, o rok později to už bylo jen necelých 540. „Výrazný pokles investičního nemovitého majetku na konci roku 2014 byl způsoben přeceněním nemovitého majetku na reálnou hodnotu, kdy hodnota klesla z důvodů ekonomického a politického vývoje v lázeňském sektoru v regionu,“ uvádí burzovní prospekt fondu Imperial. Celkem činil majetek fondu koncem loňského roku kolem 800 milionů korun.

Podle prospektu byl Imperial uveden na burzu v souvislosti s letošní přeměnou jeho akcií znějících na jméno do zaknihované podoby, celkem je na pražské burze 3 572 akcií fondu, za první čtyři obchodní dny se nicméně nezobchodoval ani kus. Cena jedné akcie obchodované v takzvaném aukčním režimu udávaná burzou je 166 tisíc korun.

„Cílem vstupu na pražskou burzu je jednak snaha poskytnout stávajícím akcionářům světově dostupnou a uznávanou platformu pro obchodování s akciemi Fondu a dále i stimulovat další rozvoj Fondu tím, že se pro Fond mohou v České republice a střední a východní Evropě naskytnout další příležitosti a možnosti, které budou splňovat investiční kritéria Fondu,“ uvádí burzovní prospekt fondu.