Kofola prodá až deset procent firmy, může získat až miliardu a půl

Kofola

Kofola Zdroj: Kofola

Takřka půldruhou miliardu korun může vynést prodej akcií nápojářské skupiny Kofola. Firma nabídla investorům až desetiprocentní balík akcií, které mají vstoupit na pražský a posléze i na varšavský trh počátkem letošního prosince. Celkový objem prodaných akcií bude záviset jen na cenových nabídkách investorů, pro které Kofola stanovila cenový strop 650 korun za kus.

Akciové menu firmy sestává v rozhodující části z prodeje podílů současných akcionářů. Devět z deseti nabízených akcií tak prodává druhý největší podílník Kofoly, polský fond soukromého kapitálu Enterprise Investors. Ten už dříve oznámil postupný odchod ze své nápojářské investice. Vedle toho Kofola nabídne investorům až 275 tisíc nově vydaných akcií, celkem se tak může octnout na trhu takřka 2,2 milionu akcií.

„Hlavním lákadlem by pro zájemce měl být růstový příběh Kofoly, jehož udržitelnost je však pro investory zároveň největším rizikem. Hrozí jim však i dražší ocenění emise,“ soudí portfolio manažer Consequ Vojtěch Železný. „Produkty firmy jsou investorům dobře známy a silná značka je určitě výhodou. Z globálního pohledu je ale sektor výrobců nápojů poměrně drahý,“ připomíná analytik Komerční banky Josef Němý.

Na částku 650 korun za kus stanovila Kofola cenový strop nabídky akcií.

Na burze se Kofola svou velikostí zařadí na chvost domácí nabídky. Podle odhadů připadne titulu zhruba jednoprocentní váha v pražském indexu PX, a zařadí se tak po bok emisí, jako jsou sázková Fortuna nebo těžařské NWR. Podle expertů může kurz akcií negativně ovlivnit relativně nízký objem emise. „Titul může být náchylnější k výraznějším cenovým výkyvům,“ připomíná analytik Cyrrusu Jan Šimara.

Kofola přichází s nabídkou akcií ve své vrcholné kondici. Prodeje skupiny letos za tři kvartály vzrostly oproti loňsku o více než 16 procent a překonaly hranici 5,5 miliardy korun, což je prozatím nejlepší výsledek skupiny čítající osm výrobních závodů a podnikající vedle České republiky i v Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku.