Komentáře Fedu srážejí dolar

dolar

dolar Zdroj: profimedia.cz

Americký dolar včera prohloubil své ztráty na měsíční minima vůči koši hlavních světových měn. Výprodej dolarů odstartoval po projevu šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho, který varoval, že současné tempo zotavování amerického trhu práce není udržitelné, a ponechal si tak otevřené dveře k dalšímu rozvolnění měnové politiky.

Dolarový index, který sleduje sílu americké měny vůči koši dalších rezervních měn, včera nadále oslaboval až na 78,77 bodu. Bernanke dodal, že další výrazné oživení pracovního trhu bude vyžadovat rapidní expanzi výroby podniků a poptávky spotřebitelů, stejně jako pokračování současné měnové politiky nulových sazeb.

Analytici si myslí, že dolar by mohl krátkodobě zůstat pod tlakem, zvláště pokud neustanou spekulace o třetím kole kvantitativního uvolňování. Pokud však makroekonomické ukazatele budou nadále vykazovat pozitivní trend, mohl by dolar opět zavelet k růstu. „Americký dolar se na začátku týdne dostal pod výprodejní tlak, díky kterému výrazně posílil měnový pár EUR/USD,“ uvedl Ondřej Hartman ze společnosti FX-Street.cz. Na páru s eurem včera dolar oslabil až k úrovni 1,338 dolaru za euro, po následné korekci část zisků euro opět odevzdalo.

Euro utrpělo v posledních měsících nemalé ztráty. Neustávající obavy z dluhové nákazy v eurozóně však podle analytiků nedovolí euru výrazněji posílit.

Bank of America varovala před dočasností zotavení amerického pracovního trhu a ekonomického růstu. Podle analytiků má na současném stavu lví podíl teplá zima, která uspíšila najímání sezonních pracovníků a vytáhla spotřebitele do nákupních center, ti tak jen utratili v zimě to, co by jinak utratili na jaře.