Komerční banka zklamala investory, akcie oslabily

ilustrační foto

ilustrační foto

Navzdory meziročnímu poklesu zisku vyplatí Komerční banka i letos drtivou většinu zisku svým akcionářům. Představenstvo bude na valné hromadě navrhovat vyplacení 310 korun na akcii. To při včerejší ceně akcií KB na pražské burze představuje výnos 6,5 procenta. Třetí největší tuzemská banka loni vydělala 12,8 miliardy korun, tedy o 1,5 procenta méně než před rokem. Formou dividendy zamíří k akcionářům 11,8 miliardy.

Výsledky investory očividně nepotěšily, protože akcie KB včera oslabily o 4,5 procenta na 4804 korun. Celá burza klesla o necelá dvě procenta. „Vývoj ceny akcií Komerční banky v posledních týdnech výrazně překonával ostatní bankovní tituly a mírně horší výsledky tak trh pravděpodobně přijal jako důvod k realizaci zisků,“ uvedl analytik Patrie Václav Kmínek. Investory mohla zklamat výše dividendy – analytici v průměru čekali 313 korun – anebo výsledky v závěrečném kvartále roku 2015.

V posledních třech měsících loňského roku KB klesl zisk o 11,7 procenta na 2,94 miliardy korun. Podle Kmínka je za negativním překvapením zejména jednorázový odpis realitních aktiv v celkové výši 418 milionů korun a vyšší než očekávané opravné položky k rizikovým úvěrům.

„Poslední tři měsíce loňského roku ve výsledcích KB ukazují na zhoršení ekonomického vývoje nebo spíše na větší opatrnost v očekávání vývoje budoucího,“ komentoval čísla analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Stejně jako Kmínek výsledky označil za spíše dobré.

Vývoj akcií Komerční banky:

Société Générale zvýšila zisk o pětinu
Čistý zisk francouzské banky Société Générale, která ovládá Komerční banku, ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o 19,5 procenta na 656 milionů eur. Výsledky zaostaly za očekáváním kvůli vytvoření rezerv ve výši 400 milionů eur na soudní spory. Příjmy se snížily o 1,2 procenta na 6,05 miliardy eur.