Komoditní burzy mohou obnovit provoz, soud odložil platnost odnětí licencí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Obě komoditní burzy, kterým letos vzalo licenci ministerstvo průmyslu a obchodu, mohou obnovit činnost. V únoru a březnu podaly burzy KB Profit a Komoditní burza Praha žalobu proti odnětí licencí. městský soud v Praze rozhodl, že dokud nevynese verdikt, odkládá se platnost odebrání státního povolení.

„Obdrželi jsme usnesení Městského soudu, ve kterém se přiznává odkladný účinek žalobě. Chystáme se na obnovení činnosti, protože naši klienti potřebují obchodovat a odcházejí ke konkurenci,“ říká Milan Nejedlý, předseda burzovní komory KB Praha. KB Profit dostala stejný dopis už před měsícem.

Jde o dvě ze tří burz, na nichž mohou obce či veřejné instituce kupovat v Česku elektřinu a plyn a které představují alternativu ke klasickým veřejným zakázkám. Soud rozhodnutí zdůvodnil tím, že burzy by jinak musely vstoupit do likvidace. Tím by vznikla škoda, která by byla neodstranitelná, pokud by soud rozhodl, že ministerstva licence odebraly neprávem. „Zároveň soud tvrdí, že dalším provozem burzy nevzniknou škody třetím osobám,“ vysvětluje rozhodnutí Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze.

Fungovat chce dál i KB Profit. „Valná hromada a burzovní komora jmenuje dohodce, určí komisi pro složení makléřských zkoušek a určí seznam obchodovaných komodit. To lze zvládnout na jednom zasedání,“ říká Ondřej Grohar, předseda burzovní komory KB Profit.

Hra o čas

Obnova činnosti je pro burzu důležitá nejen kvůli udržení klientů. Podle zákona o komoditních burzách platí, že pokud burza nevykonává svoji činnost dvanáct měsíců v řadě, může jí ministerstvo licenci odejmout. Pokud by tedy například za rok soud rozhodl, že nynější zrušení licence je neplatné a burza by do té doby neprovedla žádný obchod, mělo by ministerstvo opět důvod licenci odebrat.

„Náhled ministerstva průmyslu a obchodu na dosavadní činnost KB Profit se na základě zjištěných skutečností nemění. Je prokázáno, že závadový stav nastal a napraven nebyl,“ komentuje rozhodnutí soudu Filip Matys, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu.

Pokud burza činnost obnoví, začne vůči ní opět vykonávat státní dozor také ministerstvo průmyslu. Nyní má pro obchod s elektřinou a plynem nezpochybněnou licenci pouze Českomoravská komoditní burza Kladno.

KB Profit a Komoditní burza Praha jsou dvě ze tří burz, na nichž mohou obce či veřejné instituce kupovat v Česku elektřinu a plyn a které představují alternativu ke klasickým veřejným zakázkám.