Konopné akcie lákají výprodejovými cenami

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Burziáni, kteří zkraje roku vsadili na boom marihuanových akcií, nestačí počítat ztráty. Pokud ovšem nevsadili na jeden z mála růstových titulů v branži (tabulka). Akcie firem sdružených v indexu MJIC Marijuana totiž ze svých letošních maxim propadly už o téměř sedmdesát procent, a staly se tak jednou z nejhorších letošních investic. Trpký osud sázek na zázračné rostlinky mají na svědomí především pofiderní makléřské praktiky jak vystřižené z burzovního thrilleru.

Ještě v březnu se hodnota indexu MJIC Marijuana složeného ze 42 akcií firem z oboru blížila devíti dolarům. Do října stihl konopný benchmark propadnout na letošní minimum pod tři dolary.

Pověstí odvětví otřásly především manipulativní nákupy podvodných brokerů, kteří uměle vyháněli cenu akcií vzhůru a své klienty lákali na strmý růstový trend. „V tu chvíli začali masivně prodávat a ti investoři, kteří nestihli zareagovat včas, propadli do velkých ztrát. Toto obvykle postihne zejména drobné investory, které naláká rychle rostoucí kurz,“ uvádí Václav Pech ze společnosti Broker Trust.

Růst nejúspěšnějších konopných akcií v roce 2014Růst nejúspěšnějších konopných akcií v roce 2014 | E15

Příkladem budiž akcie společnosti Growlife, jejíž hodnota na burze na vrcholu březnového konopného šílenství dosahovala takřka půl miliardy dolarů a média přetékala doporučeními k nákupu. Po upozornění zámořské Komise pro cenné papíry na zmanipulované obchody propadla hodnota akcií prakticky na nulu.

Čeká se návrat k růstu

Investoři tak dali během roku od konopných akcií ruce pryč, podle expertů však očistná kúra akcií z odvětví nahrává nákupům. „Očekáváme, že americký trh s legální marihuanou se letos zdvojnásobí a dosáhne 2,6 miliardy dolarů. Předpokládáme, že v příštích pěti letech se konopné produkty stanou legální v dalších 14 státech USA,“ uvádí studie výzkumné společnosti ArcView Group.

Konopné akcie lákají investory především nízkou cenou a prudkými cenovými pohyby, z nichž některé i přes korekci odvětví vydělaly investorům desítky až stovky procent. Mezi takzvanými penny stocks, neboli akciemi za ceny v řádu centů, jsou tituly spojené s marihuanou široce rozšířené. Podle dat společnosti OTC Markets zastřešující obchodování s cennými papíry nepodléhajícími regulaci souvisí s konopím takřka každá pátá z těchto akcií.