Koruna vzrušuje spekulanty. Čekají, že ČNB ukončí intervence dříve

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Kurz 27 korun za euro může padnout už během prvních měsíců příštího roku. Alespoň spekulanti na to sázejí. Silnější korunu očekávají už v polovině března, tedy podstatně dříve než v polovině roku 2017, jak dnes naznačuje Česká národní banka. Podle dat agentury Thomson Reuters trh předpokládá kurz koruny kolem 26,90 za euro přesně za šest měsíců.

„Spekulanti zejména z řad zahraničních bank sázejí na nečekané opuštění kurzového závazku ČNB zkraje roku,“ uvádí analytik České spořitelny Jiří Polanský. Posun v očekáváních trhů je podle něho odrazem výroku guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka o tom, že banka může uvolnit korunu i před dosažením požadovaného dvouprocentního tempa růstu cen.

Podle odborníků však leží tržní sázky nerealisticky blízko. „Předpokládáme, že ČNB uvolní korunu nejdříve na konci roku 2017, bude primárně záležet na vývoji v eurozóně, tempu růstu českých mezd a domácí inflaci,“ dodává Polanský. Prodloužení závazku nedávno připustila i sama ČNB, když guvernér Rusnok naznačil, že kurzový závazek zřejmě padne až v závěru léta příštího roku.

Sílící tlak spekulantů na korunu si navíc vynucuje čím dál intenzivnější zásahy centrální banky. „Září bude z pohledu intervencí ČNB pravděpodobně doposud nejsilnější v tomto roce,“ soudí hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Jen během prvních deseti zářijových dnů utratila ČNB podle jeho odhadu za intervence kolem 50 miliard korun, tedy desetinu celkové útraty od listopadu 2013.

V delším výhledu ale trh příliš silnou korunu neočekává. Takzvané forwardové kurzy ukazují, že přesně za jeden rok má být jedno euro k mání za 26,80 koruny, v polovině září roku 2018 tak spekulanti věští 26,70 koruny, tedy jen o třicet haléřů silnější korunu než v současnosti.

Kurz koruny k euru v posledním roceEURCZK Chart