Krize v USA a eurozóně dostaly švýcarský frank na rekord

švýcarský frank

švýcarský frank

Švýcarský frank dnes posílil na své historické maximum vůči dolaru. Na hodnotu 80,68 dolarových centů jej dostaly obavy o osud amerického rozpočtu a snížení řeckého ratingu o tři stupně, ke kterému se odhodlala agentura Moody`s.

Měna útočí i na svůj rekord vůči euru, když posílila o 1,6 procenta na 1,1575 centu. Vzhůru se vydal i japonský jen. „Skutečnost, že švýcarská a japonská ekonomika mají primární účetní přebytek, z nich dělá bezpečnější ekonomiky než USA,“ řekl agentuře Bloomberg měnový stratég Mark McCormick.

Dolar svým pádem reagoval na to, že američtí zákonodárci se dnes opět nedokázali dohodnout na zvýšení státního dluhu. Je tedy stále více pravděpodobné, že vláda prezidenta Baracka Obamy bude od 2. srpna bez hotovosti.

K tomu se navíc přidaly i obavy, že Washington by mohl přijít o svůj úvěrový rating hodnotící jej známkou AAA. Dolů se ale vydalo i euro a tak se pozice evropské měny vůči té americké téměř nezměnila.

Investoři vsadili i na další oblíbený cíl zaručující jistotu, zlato. To dnes získalo přes 23 dolarů a dosáhlo denního vrcholu 1624,7 dolaru za troyskou unci. Později sice kleslo až na současných 1613 dolarů, přesto je ale blízko svému největšímu měsíčnímu zisku od dubna.

Vývoj ceny amerického dolaru vůči švýcarskému franku za poslední rok:Vývoj ceny amerického dolaru vůči švýcarskému franku za poslední rok.Vývoj ceny amerického dolaru vůči švýcarskému franku za poslední rok. | E15