Kryptoměna jako pyramidová hra: v OctaCoinu utopili miliony i Češi

Tajemný OctaCoin

Tajemný OctaCoin Zdroj: kolaz E15

Slova o pasivním příjmu a desetiprocentním zhodnocení každý měsíc znějí vždycky jako pohádka. Investiční program OctaPartners ji slibuje dokonce v době záporných úrokových sazeb a chlubí se, že v ni uvěřily statisíce lidí. Podle informací deníku E15 mezi ně patří také desítky Čechů. Ti začali do OctaPartners ve větší míře investovat s příchodem jara, a to i částky přes 1,5 milionu korun. Žádných finančních výnosů se však dosud nedočkali a celé schéma začínají označovat za podvod.

Investiční výnosy měly být taženy zejména zhodnocením kryptovaluty OctaCoin, postupně ale vychází najevo, že celý byznys model fakticky stojí na údajném MLM schématu, tedy na odměnách za prodej investičních balíků novým zájemcům. „Pro někoho je zejména nyní, v počátcích MLM aktivita větším zdrojem příjmů, než vlastní investice,“ uvedla zástupkyně OctaPartners pro český trh Markéta Lattová.

Jenže to není šťastný konec pohádky. Kdo by se chtěl z OctaPartners včas i se svými podíly rozloučit, má smůlu. Vstupem do programu se totiž zavázal poskytnout peníze „privátnímu investičnímu klubu“ až na dobu dvou let s příslibem mnohem lepšího zhodnocení než v případě individuální spekulace. Po uvedené inkubační době jim zůstanou v ruce právě mince zbrusu nové digitální měny.

Od sázky na samotný OctaCoin by jinak mohla člověka odradit skutečnost, že co se týče kapitalizace a objemu transakcí jde o fakticky neviditelnou valutu, jež nepatří ani mezi sedm set nejrozšířenějších kryptoměn. „O této měně slyším poprvé,“ řekl Martin Stránský, jehož společnost world BTC business byla první, která v Česku spustila první automat na směnu bitcoinů.

Záběr z prezentace určené členům OctaPartnersZáběr z prezentace určené členům OctaPartners | octapartnersSnímek z prezentace určené členům OctaPartners

V současné době údajně OctaPartners přecházejí na ještě jinou měnu s názvem OctaPremium. Ani o ní však nejsou k dispozici relevantní informace. Lattová přesto slibuje, že se OctaPremium v brzké době stane zárukou tučných výnosů v řádu násobků a výnosy investičního programu OctaPartners díky tomu vylétnou nahoru.

V případě zakoupení profesionálního investičního balíčku v minimální výši 5950 eur (161 tisíc korun) slibují OctaPartners zhodnocení 4-12 procent za měsíc.

Existují i balíčky v ceně 100 tisíc eur (2,7 milionu korun). I tyto sumy si své zájemce našly v Česku. Program OctaPartners má stát na třech pilířích coby zdroji zaručených výdělků: kromě provizí z takzvaného MLM a zhodnocení okrajové kryptovaluty také na akciích těžařských firem.

Blue Dragon není ani holub na střeše

Po vyžádání bližších informací o posledním z pilířů se ale ukazuje, že záruku budoucích zisků nepředstavuje. Alespoň v té podobě, v jaké je prezentován. Údajné blížící se zhodnocení akcií těžařské společnosti Blue Dragon Resources, která měla ve spolupráci s tchajwanskou CPC Corporation narazit na obrovské ložisko zemního plynu, zůstane jen v říši fantazie.

CPC totiž na svých stránkách popřela, že by kdy s firmou Blue Dragon vedla jednání. Nic nenasvědčuje ani tomu, že by „těžař Blue Dragon“ vůbec existoval. Po konfrontaci s těmito informacemi kontaktní osoba OctaPartners v Česku odmítla dále reagovat.

Dodala jen, že o negativních zprávách ve spojení s OctaCoinem ví. „Nicméně za sebe říkám, že pokud něco nevyzkouším na vlastní kůži, nemůžu to hodnotit jen na základě mnohdy tendenčních informací často i od konkurenčních zájmových skupin. Zkrátka kdo si nevsadí tiket, nemůže ani vyhrát. Sama jsem jen drobný investor a až delší čas ukáže, jak to všechno je doopravdy,“ zakončila Lattová.

Propagační video OctaPartners: