Levná ropa přeje aeroliniím, akcie nebývale rostou

Boeing 767 Delta Airlines na ruzyňském letišti

Boeing 767 Delta Airlines na ruzyňském letišti Zdroj: E15 Stepan Bruner

Pro letecké společnosti bylo požehnáním rozhodnutí organizace OPEC z minulého týdne nesnížit objem těžby ropy. Akcie aerolinií prožily růstový listopad a v závěru minulého týdne povyskočily ještě výše. „Vyhlídky na levnou ropu se pozitivně promítají do leteckého průmyslu,“ konstatuje Jakub Skryja z Verdi Capital. Ropa je největším nákladem pro aerolinie.

Nejhodnotnější americká aerolinka Delta za jediný týden posílila o pět procent. Akcie holdingu United Continental přidaly před víkendem dokonce osm procent, růst ale neudržely a za poslední týden jsou v plusu sedm procent. Sektorový index aerolinií, který je součástí amerického akciového indexu S&P 500, posílil od poloviny června, kdy ropa začala padat, o 31 procent. Ropa za stejné období zlevnila o 37 procent.

Americké letecké společnosti deklarují, že ropa tvoří 30 procent všech nákladů. „Aerolinky profitují z poklesu cen leteckého benzinu a navíc američtí přepravci mohou nadále zvedat ceny letenek kvůli nedostatečné kapacitě,“ řekl Bloombergu Dave Lutz ze společnosti Jones Trading.

Analytici Bank of America Merrill Lynch v nové zprávě předvídají severoamerickým aerolinkám nárůst zisků o 73 procent právě díky úsporám za levnější palivo. Cena leteckého benzinu v Severní Americe od začátku roku klesla o 27 procent.

Akcie Delta Air Lines

Daří se také akciím evropských leteckých přepravců. Akcie Air France-KLM přidaly od minulého pondělí devět procent, za celý listopad posílily o 20 procent, ale od začátku roku jsou v plusu jen 1,5 procenta. I cenné papíry stávkami sužované Lufthansy za týden posílily o pět procent, od začátku roku ale německý přepravce ztrácí 16 procent.

„Akcie Turkish Airlines posílily za měsíc o 27,7 procenta,“ poznamenává Skryja. Turecké aerolinky patří mezi premianty globálního trhu leteckých společností, když od začátku roku posílily již o více než 42 procent.

Z poklesu cen černého zlata profitují také společnosti provozující námořní okružní plavby, u kterých tvoří cena paliva 16 až 20 procent celkových nákladů. Akcie společností Carnival a Royal Caribbean Cruises minulý týden posílily o pět procent.