Libra by se po brexitu mohla ocitnout v krizi, prý hrozí „bludný kruh“

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Britská libra by se mohla ocitnout v krizi, pokud voliči v červnovém referendu odhlasují odchod Británie z Evropské unie. Uvedla to v noci na dnešek společnost BlackRock, která je největším správcem aktiv na světě. Podle ní nelze vyloučit nejhorší možný scénář, kterým je "bludný kruh" v podobě oslabení měny, náhlého zastavení přílivu kapitálu a prudkého zhoršení důvěry na trhu.

„Nemůžeme vyloučit situaci, při které libra padá a nenachází dno,“ uvedl podle listu The Wall Street Journal analytik BlackRock Rupert Harrison, který v minulosti působil jako zvláštní poradce britského ministra financí George Osbornea. Britská centrální banka by prý v případě „tradiční krize“ britské měny musela přikročit ke zvýšení úrokových sazeb, přestože růst britské ekonomiky zpomaluje.

Takový vývoj podle Harrisona sice není nejpravděpodobnější, s dalším „významným“ propadem libry však prý počítá i jiný, již pravděpodobnější scénář vývoje. BlackRock spravuje aktiva za 4,6 bilionu dolarů (114,5 bilionu korun).

Vývoj kurzu libry k české koruně

Pokles o 12 procent

Britská libra kvůli nejistotě ohledně výsledku červnového referenda klesla vůči dolaru letos zatím o více než pět procent. Od loňského léta vůči němu ztrácí 12 procent.

Referendum o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června. První průzkum mezi britskými voliči od uzavření dohody upravující vztahy Británie k unii minulý týden ukázal, že Britové jsou ohledně setrvání či odchodu země z unie rozděleni zhruba na polovinu.

Podle dnes zveřejněných výsledků průzkumu agentury ComRes se dopadů případného brexitu na britskou měnu obává 55 procent Britů. Zhruba 43 procent lidí oslovených v rámci telefonického dotazování minulý týden uvedlo, že hodnota libry bude pro ně při rozhodování v rámci referenda hrát důležitou roli, napsala agentura Reuters.