Manažer ČEZ Šolc prodal akcie energetiky za 13 milionů, krátce po nástupu

Pavel Šolc

Pavel Šolc Zdroj: Anna Vackova, E15

Akcie ČEZ mají za sebou první velkou letošní manažerskou transakci. Třicet tisíc kusů akcií za bezmála 13 miliónů korun prodal podle statistik manažerských obchodů ČNB v polovině dubna Pavel Šolc, člen představenstva ČEZ Distribuce. Stalo se tak jen necelé tři týdny poté, co Šolc do firmy nastoupil. Do konce loňského roku působil jako náměstek ministra průmyslu Jana Mládka pro energetiku. Do akcií ČEZ prý v minulosti investoval z vlastních úspor.

„Prodej či nákup akcií i jakéhokoliv jiného zboží je zcela jeho soukromým rozhodnutím, které nám nepřísluší komentovat. Vzhledem k jeho pozici ve společnosti ČEZ Distribuce je správné, že obchod oznámil prostřednictvím regulátora. Předmětné akcie nabyl před nástupem do Skupiny ČEZ, zdrojem financování nákupu byl výnos z prodeje rodinného domu,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž, cenu ani období nákupu firma nekomentovala.

Vývoj akcií ČEZ za posledních 5 let:Graf 28. 4. 2016.Graf 28. 4. 2016. | vagaday@mf.cz

Šolcův prodej je největší manažerskou transakcí s akciemi ČEZ za bezmála poslední rok, kdy šéf financí ČEZ Martin Novák obratem zbavil většiny ze stovky tisíc akcií přidělených v rámci opčního programu firmy.

Na transakci tehdy vydělal bezmála sedm miliónů korun. Největším manažerským prodejem posledních let byl balík 260 tisíc akcií ČEZ, kterého se v květnu roku 2011 za bezmála čtvrt miliardy korun zbavil tehdejší šéf firmy Martin Roman.

V obecné rovině bývají manažerské prodeje obvykle vnímány trhem nepříznivě. „Manažerské prodeje akcií bývají vnímány jako negativní signál a nebývají dobrým impulsem pro další vývoj cen akcií, důvody pro prodej bývají nicméně různorodé,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky.