Manchester United se pře s regulátorem

Fanoušci Manchester United

Fanoušci Manchester United Zdroj: profimedia.cz

Majitele anglického fotbalového týmu Manchester United Malcoma Glazera fanoušci tak nesnášejí, že už i spálili jeho podobiznu. Nyní ho možná nenávidí společně s investory ještě více, protože na veřejnost pronikly informace, jak se snažil před srpnovým vstupem Manchesteru United na newyorskou burzu tajit skutečný stav klubových financí.

Boj o utajení rizik, jimž tým čelí, je detailně popsán v dopisech mezi managementem klubu a americkou Komisí pro cenné papíry z období před srpnovým primárním úpisem akcií. Rodina Glazerových musela slevit z očekávání a nakonec se jí pomocí IPO na newyorské burze nepodařilo získat ani 300 milionů dolarů.

Vývoj akcií Manchesteru UnitedVývoj akcií Manchesteru United | E15

Komisi pro cenné papíry se také nepovedlo zjistit, kolik si vydělají manažeři a členové představenstva, ačkoli to americké zákony vyžadují, ale Manchester United sídlí na Kajmanských ostrovech a řídí se tamním právem. Co se investoři ale dozvěděli až měsíc po vstupu na burzu, byly zákulisní hry majitelů snažících se zabránit zveřejnění transparentnějších dat o hospodářských výsledcích, podrobností o dluzích Malcoma Glazera a účelu využití prostředků získaných IPO.

Celá korespondence Komise pro cenné papíry a vedení klubu se prvně objevila bez komentáře na webu komise v září, aniž by o situaci do té doby věděli fanoušci či investoři.

„Při vyslovení jmen Glazerových se skalním fanouškům, kteří si jsou vědomi, co týmu udělali, stále otevírá nůž v kapse,“ uvedl Duncan Drasdo, jenž stojí v čele fanklubu se 187 tisíci členů. Glazerovi klub silně zadlužili a náklady na dluh se stále zvyšují. Klub kvůli tomu ve třetím čtvrtletí zaznamenal provozní ztrátu 26,5 milionu liber (přes 840 milionů korun). Úvěry však dovolily vykázat čistý příjem 20,5 milionu liber.