Manchester United získal prodejem akcií méně než doufal

sir Alex Ferguson

sir Alex Ferguson Zdroj: reuters

Slavný anglický fotbalový klub Manchester United stanovil emisní cenu svých akcií na 14 dolarů za kus, což je pod původně předpokládaným rozpětím 16 až 20 dolarů. Klub tak prostřednictvím primární veřejné nabídky akcií (IPO) získal zhruba 233 milionů dolarů (asi 4,8 miliardy korun). Původně přitom doufal, že si zajistí kolem 333 milionů dolarů.

Stanovená emisní cena ohodnocuje celý klub na 2,3 miliardy dolarů (asi 47,3 miliardy korun). Vzhledem k nižší upisovací ceně získá tým a jeho vlastníci až o 100 milionů dolarů méně, než očekávali. S akciemi klubu se už dnes začalo obchodovat na newyorské burze, kde se jejich kurz krátce po zahájení zvýšil asi na 14,05 USD.

Klub použije výtěžek z prodeje akcií na snížení dluhu. Polovina peněz ale připadne americkému majiteli klubu, kterým je rodina Glazerů.

Analytici už dříve upozorňovali, že prodat akcie ve Spojených státech by mohlo být obtížné, protože Američané fotbal neřadí mezi nejdůležitější sporty. Navíc se očekává, že klub, který devatenáctkrát vyhrál anglickou ligu, vykáže za uplynulý finanční rok pokles příjmů.

Bolt by si troufl hrát za fotbalový Manchester United

„Jsem překvapen, že sleva nebyla výraznější,“ řekl k emisní ceně akcií analytik Ken Perkins ze společnosti Morningstar. Jeho firma prý odhaduje hodnotu akcií Manchesteru na zhruba deset dolarů za kus.

Fanoušci klubu plánovaný prodej akcií kritizují. „Pro klub je to špatná dohoda, protože více než polovina výtěžku bude vyplacena přímo rodině Glazerů,“ uvedli. Fanoušci dávají rodině dlouhodobě vinu za to, že podnik nevede dobře.