Marihuana - nový investiční hit? Akcie „umí“ i stovky procent

cannabis sativa

cannabis sativa Zdroj: CC: Manuel Martin Vicente/flickr

Prodej konopí pro zdravotní i rekreační účely již není dobrým byznysem jen pro pěstitele a dealery. Konopí láká už i investory na burzách. Index firem, které těží z hnutí dekriminalizace a částečné legalizace prodeje konopí v USA, poslední dobou vykazuje výrazné růsty (ale i pády).

Firmy, které vyrábí produkty z konopí a mají hodnotu alespoň milion amerických dolarů, jsou obchodované na burze pod společným označením. Index MJX, pod kterým je celkově 37 společností, letos rostl přímo závratným tempem. Jen za únor zaznamenal nárůst o 125 procent, pak jeho hodnota ovšem spadla zpět.

Jak informoval portál BBC, na konopí se díky tomu začínají zaměřovat i zkušení investiční stratégové. Třeba Tod Harrison, akcionář hedgeových fondů, který se proslavil třeba v Morgan Stanley, se již v roce 2012 nechal slyšet, že marihuana bude jedním z největších hitů budoucnosti. „Bude to zkrátka nejlepší věc pro investování v nejbližších deseti letech,“ řekl Harrison. Nárůst hodnoty akcií firem, zabývajících se výrobou produktů z konopí, dnes přirovnává k úspěchu internetových firem ze začátku devadesátých let.

Příkladem může být britská společnost GW Pharmaceuticals. Poté, co během pouhých deseti měsíců vystoupaly její akcie na osminásobek původní ceny, dosáhla hodnoty bezmála jedné miliardy dolarů. Pionýr na poli canabisových produktů pro zdravotnictví vděčí za obrovský zájem investorů zejména svému horkému želízku v ohni amerického byznysu.

Z obchodu s marihouanou těží i samosprávy. Od začátku roku, od kdy je v Coloradu povolen volný prodej i pro „rekreační“ konzumaci, platí pro prodej marihuany spotřební daň 15 procent, speciální daň z obratu ve výši deset procent a 2,9procentní daň z tržeb. Město na tom jen během ledna vydělalo dva miliony dolarů.

vývoj indexu MJXvývoj indexu MJX | http://marijuanaindex.org/

Harrison však varuje před veřejným obchodováním akcií společnosti s nízkou hodnotou. Právě tento druh obchodování na burze je totiž s konopným byznysem spjatý nejvíc. Přináší s sebou množství rizik, především silné volatility. Jde totiž o akcie zejména malých firem bez dostatečného kapitálu.

Dalším negativem je i to, že malé „centové burzy“, kde se obchodují akcie malých firem s nízkou hodnotou, jsou často spojovány s kriminální sférou. Akcie s nízkou hodnotou se totiž často uměle zhodnocují externím kapitálem. Podle Toda Harrisona jsou proto pohledy regulačních úřadů namířené na obchodování s konopnými akciemi již teď.

Po šesti měsících půl milionu

„Když jednou budu milionářem a budou se mně ptát, jak jsem si peníze vydělal, všem řeknu, že na obchodě s trávou,“ píše na svém Twitter účtu muž s přezdívkou „Wolf of the weed street“. S humorem tak paroduje název známého filmu s Leonardem Di Capriem „Wolf of the Wall Street“, který vypovídá právě o způsobu manipulace na „centových burzách“.

Jak dále píše, již v prvním půlroce obchodování vydělal 515 tisíc dolarů. Kdo ví, možná jednou dosáhne úspěchů Timothyho Skykese, který vydělal na „centové burze“ z 12 tisíc dolarů 1,65 milionu.