Miliardář Paulson nebude investovat do zlata, zájem o kov rázem opadl

Ilustrační foto (zlaté rezervy ČNB)

Ilustrační foto (zlaté rezervy ČNB) Zdroj: Euro Jan Rasch

Miliardář John Paulson, majitel hedgeového fondu Paulson & Co, ukázal, že stále platí v branži za respektovanou personu. Data americké Komise pro obchodování s komoditami a futures kontrakty (CFTC) ukazují, že hedgeové fondy snižují své sázky na zlato poté, co Paulson svým klientům řekl, že do zlata sám investovat nebude.

Záznam z posledního jednání americké centrální banky (Fed) zveřejněný minulý týden ukázal, že měnový výbor uvažuje o omezení tištění nových peněz v následujících měsících. Na to reagoval Paulson vzkazem svým investorům, že do svého zlatého fondu zatím sám investovat nebude, protože není jasné, kdy začne zrychlovat inflace a zlato se tak stane opět ceněným aktivem.

Centrální banky mají opačný problém. Bojují s deflací. ČNB kvůli strachu z deflace sáhla i po oslabení koruny, aby prodražila dovážené zboží a služby. Ve Spojených státech v říjnu meziročně poklesly ceny měřené indexem spotřebitelských cen. Letos již poněkolikáté.

Čistý počet kontraktů, tedy rozdíl sázek na růst a na pokles zlata, držených hedgeovými fondy spadl minulý týden o více než dvacet procent na méně než 45 tisíc. Sázky na pokles naopak vzrostly o 16 procent a dostaly se nejvýše od počátku srpna.

cena zlatacena zlata | E15

Jen od začátku listopadu přišlo zlato o více než šest procent své hodnoty a má nakročeno k druhému nejhoršímu měsíci roku. Ten se ostatně celý nese ve znamení poklesu hodnoty zlata s tím, jak se blíží utažení měnových politik velkých centrálních bank.

„S plány Fedu upustit od lití peněz do ekonomiky se těžko budou hledat možné inflační tlaky,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Jeffrey Sherman ze společnosti DoubleLine Capital, která má ve správě 53 miliard dolarů.

Od začátku roku žlutý kov oslabil již o 26 procent a poprvé za posledních 13 let zakončí kalendářní rok ve ztrátě. Pravděpodobně letos půjde o nejhorší pokles zlata od černého roku 1981. Zlato patří mezi nejslabší komodity v indexu S&P GSCI. Index, který sleduje vývoj hodnoty 24 komodit, letos oslabil o 3,5 procenta.