Místo Telefónicy může do indexu MSCI vstoupit Pegas nebo Philip Morris

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Zahraniční investoři se zájmem o český trh jsou na pozoru. Skladba akciového indexu MSCI pro Českou republiku, který je pro řadu přespolních fondů jediným viditelným odkazem na existenci pražské burzy, totiž může doznat zásadní změny. V případě, že z domácího parketu zmizí akcie Telefónicy, bude ji muset v indexu nahradit jiný titul. Pro velké hráče sázející na světových burzách podle skladby indexů se pak nový titul může stát nákupním magnetem.

Podle pravidel organizace MSCI, která spravuje rozsáhlou rodinu globálních indexů, musí být součástí benchmarku minimálně tři české tituly. Aktuálně index vychází z vývoje akcií ČEZ, Komerční banky a Telefónicy. Podmínkou pro zařazení do indexu je vedle tržní hodnoty firmy i dostatečný podíl volně dostupných akcií na trhu (takzvaný free float), zaručující investorům likviditu titulu. Pokud by nový vlastník Telefóniky, skupina PPF, skoupil akcie menšinových vlastníků nad kritickou mez, titul by z indexu vypadl. Podle expertů se tak stane v případě, když podíl free floatu akcií Telefóniky klesne pod 4,5 procenta.

„Konstrukce indexů MSCI ctí pravidlo kontinuity, v takovém případě by tak akcie Telefónicy v indexu pravděpodobně nahradil jiný titul. Nejblíže podmínkám zařazení by v současnosti byly akcie tabákové společnosti Philip Morris nebo Pegas Nonwovens. Pro vybraný titul by účast v indexu mohla být silným růstovým impulsem,“ vysvětluje akciový stratég Andrej Krjučenkov z ruské investiční banky VTB Capital.

MSCI zvažuje odčlenění Telefóniky

„Investiční fondy obvykle nakupují akcie do svých portfolií podle struktury indexů, zařazení do benchmarku MSCI má obecně na takovou akcii pozitivní vliv,“ potvrzuje i Pavel Ryska z J&T Bank.

Že O2 může vypadnout z benchmarku, potvrdila tento týden i samotná MSCI. Odborníci soudí, že se tak spíše ale nestane. „Předpokládáme, že Telefónica v indexu zůstane, ale sníží se její váha,“ dodává Krjučenkov. Jasno ohledně setrvání titulu v MSCI bude 30. června. Tehdy bude totiž znám výsledek nabídky PPF k odkupu podílů menšinových akcionářů operátora.