„Příčinou je růst evropských a světových cen. V Evropě se ceny postupně vyrovnávají a největší vliv má burza MATIF Paříž,“ uvedl Chochole. Rozdíly v jednotlivých regionech Evropy se různí na základě vzdálenosti k námořním přístavům. „U nás ceny ovlivňuje i kurz koruny vůči euru,“ dodal.
Podle dostupných informací má však většina velkých pekáren s řetězci dlouhodobé smlouvy, a úpravy ceníků tak nejméně do žní nelze příliš předpokládat. Podražit by mohly spíše menší pekárny, které nejsou v tvorbě cen závislé na supermarketech. Lídrem trhu s pšenicí jsou podle mlynářů exportní organizace. Druhým největším odběratelem jsou výrobci krmiv, potravinářské zpracování je až na třetím místě.
„Je jasné, že růst cen potravinářské pšenice o 15 procent musí ovlivnit ceny mouky a tím i pekárenských výrobků,“ podotkl Chochole. Promítnutí nákladů na suroviny do cen výrobků je podle něj nezbytné pro udržení konkurenceschopnosti mlýnů a pekáren do budoucnosti.