Mountfield chce na pražskou burzu

Mountfield

Mountfield

Již ve středu společnost Mounfield zveřejní, na kdy připravuje vydání primární emise akcií na pražské burze. Jedná se o první maloobchodní řetězec, který o tuto možnost v Praze usiluje.

Společnost Mountfield, která v Česku a na Slovensku provozuje síť prodejen se zahradní technikou, bazény a potřebami pro volný čas, plánuje vstup na pražskou burzu. Vyplývá to z informací zveřejněných v pozvánce na tiskovou konferenci firmy Mountfield.

Mluvčí prodejen Mountfield David Jirušek potvrdil, že primární emise akcií (IPO) na Burze cenných papírů Praha bude jedním z hlavních témat tiskové konference naplánované na středu, kdy budou zveřejněny další podrobnosti k tomuto záměru.

„Je to vcelku překvapivá zpráva, protože tato firma nepatřila mezi adepty listingu na pražské burze, o kterých se v minulosti již spekulovalo,“ řekl analytik makléřské firmy Cyrrus Ondřej Moravanský. Je ale podle něj úspěchem, že se pražské burze podařilo přilákat další českou firmu. „Soudě z výše tržeb bude Mountfield patřit k menším emisím, ale pro investory, zejména drobné, bude vítaným zpestřením investičních možností,“ dodal.

První tuzemskou prodejnu společnost Mountfield otevřela v březnu 1991 v Mnichovicích u Prahy. Nyní má v Česku 55 prodejních center a na Slovensku jich provozuje 17. Hlavním akcionářem Mountfieldu je s podílem zhruba 72 procent Ivan Drbohlav.

Předloni Mountfieldu mírně klesly tržby meziročně o 41 milionů korun z 3,259 miliardy korun v roce 2009 na 3,218 miliardy korun. Prodejny Mountfield v roce 2010 mírně snížily i zisk, a to z 20,2 milionu korun v roce 2009 na 14,8 milionu korun. Výsledky loňského hospodaření vedení Mountfieldu zatím nezveřejnilo.

Společností s akciemi na pražské burze příliš nepřibývá. Loni na ni vstoupila pouze akciová společnost E4U, která se zabývá investicemi do obnovitelných zdrojů, v roce 2010 pak sázková společnost Fortuna či technologická firma KIT digital.