Mountfield myslí vstup na burzu vážně, v plánu je příští rok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: feelhome.cz

Akciová společnost Mountfield, která v Česku a na Slovensku provozuje síť prodejen se zahradní technikou, bazény a potřebami pro volný čas, plánuje na pražskou burzu vstoupit na začátku příštího roku. Získaný kapitál firma investuje do dalšího rozvoje sítě prodejen.

Generální ředitel a většinový vlastník Mountfieldu Ivan Drbohlav uvedl, že i po primárním úpisu akcií si hodlá ve firmě Mountfield udržet největší podíl. „Chceme investorům nabídnout podíl v naší společnosti a získané prostředky budeme investovat do dalšího rozvoje firmy a služeb, které poskytujeme naším zákazníkům,“ řekl Drbohlav.

Část financí získaných vstupem na burzu chce Mountfield podle Drbohlava využít také pro další akvizice, a to nejen v Česku a na Slovensku. Mountfield má nyní základní kapitál 604,2 milionu korun a Drbohlav na konci roku 2010 držel ve firmě zhruba 72 procent akcií. Snahu společnosti Mountfield v minulých dnech zpochybnil ekonomický server motejlek.com.

První tuzemskou prodejnu firma otevřela v březnu 1991 v Mnichovicích u Prahy. Nyní má v Česku 55 prodejních center a na Slovensku jich provozuje 17. „Celkově počítáme až s desetiprocentním navýšením počtu prodejen v ČR a na Slovensku oproti stávajícím 72 centrům,“ podotkla výkonná ředitelka společnosti Mountfield Jana Moravová.

Tržby Mountfieldu v roce 2011 činily 4,19 miliardy korun a její vedení za loňský rok předpokládá zisk převyšující 180 miliónů korun. „Oproti předchozím letům nebyl náš zisk ovlivněn investicemi do našich výrobních závodů. Ty se naopak v loňském roce výrazně podílely na pozitivních finančních výsledcích společnosti,“ podotkl Drbohlav.

Mezi firmy, ve kterých má Mountfield více než poloviční podíl, patří společnosti JFC (výroba zastřešení bazénů), Garsys (výroba bazénů, bazénového příslušenství, zastřešení bazénů a solárních absorberů), Laminet (výroba bazénů) a Kulti (výroba zahradní techniky).

Společností s akciemi na pražské burze příliš nepřibývá. Loni na ni vstoupila pouze akciová společnost E4U, která se zabývá investicemi do obnovitelných zdrojů, v roce 2010 pak sázková společnost Fortuna či technologická firma KIT digital.