Na pražské burze dřímají i desítky procent zisků

Budova Burzy cenných papírů Praha

Budova Burzy cenných papírů Praha Zdroj: Turek Tomas/Euro

Na pražské burze je prý stále kam růst. Alespoň podle analytiků, kteří během března navýšili čtyři z pěti svých cílových cen pro domácí akcie, a to v průměru rovnou o bezmála 14 procent. Želízky v ohni jsou podle expertů banky a energetika.

Na údajně podceňované rakouské Erste tak podle švýcarských bankéřů z HSBC trhnou investoři do roka desítky procent, analytici zámořské investiční banky Goldman Sachs se zase nadchli pro akcie polostátního ČEZ, i zde prý budou investoři počítat zisky ve dvou cifrách.

Energetika zcela ovládla soupisku březnových investičních doporučení. Manažeři ČEZ udělali během publikace loňských výsledků dojem nečekaně sebevědomým výhledem pro letošní zisky a analytici to nenechali bez odezvy. Podle Goldman Sachs budou začátkem příštího jara akcie ČEZ k mání za bezmála 700 korun. Hráči, kteří by nyní zařadili titul do svých portfolií, by si tak přišli téměř na jedenáctiprocentní roční zisk.

Investiční doporučeníInvestiční doporučení | E15

Ještě dále zašli experti Komerční banky. „S očekávaným dividendovým výnosem dlouhodobě okolo 5,5 procenta a se zlepšeným očekáváním budoucích zisků jsou pro nás nyní akcie ČEZ atraktivní k nákupu,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. Dividendu analytik očekává na úrovni 35 korun na akcii, která by podle očekávání Komerční banky měla za rok stát 719 korun. Investoři by tak inkasovali čtrnáctiprocentní zisky. Střízlivěji naopak budoucnost ČEZ vnímá HSBC, která očekává pětiprocentní růst akcie.

Za 798 korun se podle názoru téže banky budou koncem března příštího roku obchodovat akcie rakouské Erste. Aktuální cenovka 636 korun z pražské burzy je podle HSBC zatraceně atraktivní, burziáni prý mohou díky oživení evropské ekonomiky a opadnutí negativních nálad vůči akcii vydělat přes čtvrtinu své sázky.

Ze zcela jiného soudku má být sázka na jediný domácí telekomunikační titul. Investoři sice během posledního roku prodělali na O2 již polovinu investice, klidu se prý ale nedočkají. Podle HSBC bude akcie dál padat a do roka a do dne se zastaví na ceně 190 korun za akcii, obchodníky prý tak čeká pětiprocentní ztráta. Britská banka tak radí snížit podíl O2 v portfoliu.