Na pražskou burzu po delší době vstupuje nová firma

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Anna Vackova, E15

Pražský parket po delší době hlásí novou emisi. Akcie se tam chystá nabídnout společnost E4U, která se zabývá investicemi do obnovitelných zdrojů. Česká národní banka firmě schválila prospekt pro přijetí cenných papírů na burzu už v lednu. Podrobnosti k emisi sdělí E4U na brífinku příští čtvrtek.

Emise bude v celkové hodnotě přes 239 milionů korun - 2,39 milionu kusů akcií po 100 korunách.
Investorům z toho firma nabízí k dispozici 1,17 milionu akcií, které tvoří 49 procent základního kapitálu společnosti. K dnešnímu dni zbývá v nabídce necelých 530 tisíc akcií.

Akcie by podle společnosti E4U by měly být investičním nástrojem, který bude přinášet akcionářům dlouhodobě stabilní dividendový výnos kolem šesti až osmi procent. Výnos plynoucí z akcií je navázán na výnos jednotlivých investic do obnovitelných zdrojů.

„Signál od našich akcionářů je jednoznačný. Preferují listovanou společnost, proto přání vidět akcii na burze vyhovíme,“ uvedl v červnu pro Finance.cz člen představenstva firmy Aleš Jelínek.

Mezi své budoucí projekty E4U řadí například solární teplárny, bioplynové elektrárny nebo solární elektrárny na Slovensku. Prostřednictvím své dceřiné společnosti Sanergie provozuje E4U dva solární parky na jižní Moravě o výkonu 4,4 megawattu.

„Naším cílem je postupný nárůst objemu spravovaného majetku, aby portfolio projektů bylo dostatečně diverzifikované a rostla likvidita akcií na sekundárním trhu,“ uvádí firma na svých internetových stránkách.

„Výběr dalších projektů do portfolia bude mít dvě kritéria: výnosnost a technologická stabilita. Chceme mimo jiné upozornit na to, že v oblasti výroby zelené energie existují technologie, které jsou při správném použití již dnes zcela životaschopné bez státních dotací, bez jakýchkoliv subvencí. Tímto myslíme výrobu tepla ze slunečního záření, tepla využitelného pro vytápění budov,“ vysvětlil pro Finance.cz Jelínek.

Peníze uvolněné z prodeje akcií budou použity právě na výstavbu prvních solárních výhřeven v České republice. Jedná se o technologii na trhu s teplem, která je zcela životaschopná bez státních příspěvků a umožňuje dlouhodobě zajistit cenu tepla na stabilní úrovni. Odpadá u ní závislost na cenách vstupních surovin, jakými jsou uhlí nebo plyn.