Na pražskou burzu si přišel pro nižší daň další realitní fond

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Martin Pinkas/Euro

V pondělí zaregistroval své akcie na pražské burze letos už jedenáctý fond kvalifikovaných investorů. Nemovitostní fond 1. regionální řízený společností Amista se zařadí po bok desítky fondů, které už do Prahy vstoupily od počátku letošního roku, a to primárně kvůli daňové úspoře. Od letoška platná legislativa totiž umožňuje fondům místo 19 procent daně z příjmů platit pouze pět, a to v případě, že zaregistrují své akcie na pražské burze.

Na daňovou výhodu má fond právo i v případě, že se s jeho akciemi vůbec neobchoduje. To je na pražském parketu realitou všech registrovaných fondů, rekrutujících se zejména z realitní branže.

„Klíčovým úkolem je transformace fondu v souladu s legislativními změnami, mj. s ohledem na obnovení příznivého daňového režimu. Management předpokládá zalistování akcií fondu na pražské burze, což kromě výše uvedeného umožní nabízet investiční příležitosti širšímu spektru potenciálních investorů,“ uvádí výroční zpráva fondu za loňský rok.

Klíčovým úkolem je transformace fondu v souladu s legislativními změnami

Podle současné legislativy je pro fondy kvalifikovaných investorů, jejichž majetek je tvořen především nemovitostmi, vstup na domácí akciový trh jedinou šancí, jak si zachovat nižší sazbu daně z příjmů, kterou mohly tyto fondy zdaňovat v minulých letech.

„Přijetím k obchodování s akciemi fondu na pražské burze se tyto „soukromé fondy“ opět vyhnou vyššímu zdanění, a to i přesto, že s jejich akciemi fakticky nejde veřejně obchodovat, neboť jsou obchodovatelné pouze v rámci samostatné aukce,“ vysvětluje privátní investiční poradce společnosti Finez Investment Management Jan Traxler.

„Má-li se zabránit používání fondu pro kvalifikované investory jen jako nástroje pro daňovou arbitráž, je nezbytné podmínky pro výhodnější zdanění konstruovat tak, aby se dbalo na diverzifikaci typů vkladů, typů investic i struktury vlastníků. Nestačí jen podmínka formálního přijetí k obchodování na burze,“ uvádí kritik zákona, senátor Libor Michálek. Pražské fondy nicméně sází v rozhodující většině na nemovitosti a jejich akcionářská struktura zůstává i přes formální registraci na burze uzavřena.