Na Wall Street se v týdnu chystá nejvíce firem od roku 2000

Budova společnosti General Electric v Praze

Budova společnosti General Electric v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Brány Wall Street v tomto týdnu praskají pod náporem firem mířících na burzu. Zámořský trh totiž očekává nejvíce primárních emisí akcií (IPO) od počátku letošního roku. Největší parket světa by měl přivítat 22 nových titulů, půjde tak o nejsilnější týden za posledních 14 let.

Zlatého hřebu se přitom investoři dočkají už zítra. Na trh totiž dorazí nejtěžší akciová váha od burzovní premiéry sociální sítě Facebook. Z finančního byznysu se totiž chystá částečně vyvázat průmyslový gigant General Electric. Konglomerát se hodlá přes burzu zbavit 15 procent své dcery Synchrony Financial. General Electric může prodejem 125 milionů akcií získat až 3,25 miliardy dolarů.

Firma působí v Americe v oblasti spotřebitelských úvěrů přes kreditní karty, klientelou jsou zákazníci řetězců jako Wal-Mart, Gap či J.C. Penny. „V oblasti privátních kreditních karet je v USA jako poskytovatel na trhu jedničkou,“ uvádí Jiří Zendulka z BH Securities.

Na zámořský parket se chystají firmy z pěti sektorů, a to z Ameriky i ze zbytku světa. Podle expertů společnosti se vstupem na burzu přestávají otálet. “Chtějí ještě stihnout extrémně uvolněnou měnovou politiku. V USA dojde ke zvýšení úrokových sazeb a utažení politiky centrální banky dříve než v eurozóně, s poklesem volné likvidity na trzích bude pak stále obtížnější získat kapitál na start-upy, rozšíření kapacit i samotnou výrobu,” uvádí Tomáš Holinka z Moody's Analytics.

Sázky na nově příchozí emise jsou na Wall Street oblíbenou investorskou disciplínou, přinášejí totiž zajímavé výsledky. Letos uzavřely nové tituly svůj premiérový obchodní den v průměru se 14procentním ziskem.

Na zámořský trh si už letos přišlo pro více jak 50 miliónů dolarů bezmála 170 firem, což je o polovinu více než v loňském roce. Firmám se povedlo dohromady získat o 40 procent více peněz než loni, když své akcie udaly za 33 miliard dolarů. Globální objem IPO letos dosáhl 107 miliard dolarů, své akcie na trh uvedlo celkem 238 firem.