Nabídky PPF na odkup akcií O2 nevyužila ani pětina akcionářů

Telefónica O2

Telefónica O2 Zdroj: Euro Jan Rasch

Skupina PPF nedosáhla v rámci nabídky odkupu akcií O2 od minoritních akcionářů podílu 90 procent. Nemusí tak zbylým akcionářům znovu nabídnout odkup jejich cenných papírů. PPF již dříve uvedla, že nemá v úmyslu aktivně prosazovat vyřazení cenných papírů O2 z akciového trhu.

PPF letos získala v O2 podíl 65,9 procenta, bývalý majoritní vlastník Telefónica si podržel pět procent akcií. PPF poté nabídla minoritním akcionářům odkup jejich podílů za cenu 295,15 korun za akcii. Nabídky tedy zřejmě využili vlastníci méně než 19 procent akcií.

„Přesný počet nabytých akcií a dosažený podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech bude uveřejněn po vyhodnocení všech akceptací, z nichž některé trpí vážnými právními vadami, respektive byly učiněny v rozporu s nabídkovým dokumentem,“ uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl bez dalších podrobností.

Nabídnutá cena byla o 10,45 koruny nižší než suma na akcii, kterou dohodla PPF při koupi majoritního podílu. Za snížením stál zejména fakt, že 50 korun na akcii má nový majoritní vlastník operátora zaplatit později. Během nabídky valná hromada O2 rozhodla o výplatě dividendy 18 korun na akcii.

Akcie O2 v posledních pěti letechAkcie O2 v posledních pěti letechAkcie O2 v posledních pěti letech | BCPP

Kurz akcií O2 na trhu začal výrazněji padat minulý týden, kdy klesl pod hranici 290 korun až na dnešních 278 korun za cenný papír. Podle serveru Investiční web držela povinná nabídka na odkup během svého trvání ceny akcií O2 na určité hladině. Tato podpora ale zmizela, stejně jako výhled na vysokou dividendu, akcie tak zřejmě čeká další pokles. Podle Patria Finance je cílová cena pro akcie 265 korun.

PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala v české Telefónice 65,9 procenta akcií a ve slovenské 100 procent od španělské Telefóniky SA letos v lednu. Cena za transakci byla 63,6 miliardy korun.