Nadějí na zisk na pražské burze přinášejí menší emise

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Přes jedenáct procent by do roka a do dne vydělal investor, který by se při svých nákupech na pražské burze řídil květnovými tipy analytiků. Ti z necelé desítky květnových doporučení vybrali za své favority menší emise, které se během uplynulého roku na domácím trhu vzpínaly k výšinám i padaly do hlubin, mediální CME a nápojářský Stock. Dosavadní růstové koně z řad větších pražských burzovních hráčů jsou prý totiž až na jedinou výjimku poblíž hranice svých růstových možností.

S nejnadějnějším výhledem přišli koncem května analytici domácího brokera Wood & Company, kteří sice o třetinu srazili cílovou cenu pro akcie mediální skupiny CME, i tak však titulu věstí v ročním horizontu více než 35procentní zisk. Na růst Stocku si zase přisadili experti britského obchodníka Numis, akcie prý bude v květnu příštího roku k mání za 93 korun. To by znamenalo dvacetiprocentní investorský výdělek.

Pokud jde o velké emise, své poslední slovo prý zatím zdaleka neřekly akcie domácí energetiky. „ČEZ zvýšil dividendový výplatní poměr, 40 korun z loňského zisku očekáváme i pro letošní rok. Zvyšujeme rovněž odhad zisku EBITDA pro rok 2015 o sedm procent díky vyššímu využití kapacit a dřívějším nákladovým škrtům,“ uvádí Petr Bártek z České spořitelny, který předpokládá 16procentní roční růst akcie ČEZ.

Vybraná květnová doporučení pro tuzemské akcie
DatumAkcieAnalytický důmCílová cena (v korunách)Doporučení
22. 5. Fortuna Komerční banka 90 prodat
22. 5. CME Wood & Company 80 kupovat
21. 5. Pegas Komerční banka 792 držet
19. 5. ČEZ Erste Bank 728 akumulovat
4. 5. Komerční banka HSBC 5450 neutral

To nejlepší za sebou mají už naopak akcie Komerční banky, alespoň podle názoru britské bankovní skupiny HSBC. Ta odhaduje roční výnos z investice maximálně kolem dvou procent. Varování naopak zaznělo z řad expertů Komerční banky na adresy Fortuny a Pegasu.

„Při očekávaném letošním zisku na akcii pro nás akcie Fortuny ani po jejich velkém poklesu nejsou atraktivní,“ uvádí investiční doporučení Komerční banky. V případě akcií Fortuny i Pegasu banka očekává během roku jejich takřka tříprocentní pokles.