Nadějí pro pražskou burzu zůstávají finanční tituly

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Prosinec vrátil na pražskou burzu zrnko naděje. Analytici přihodili v závěru roku domácím akciovým titulům oproti předchozím doporučením pět procent ročního růstu navíc a takřka tři čtvrtiny expertů doporučují investorům vytrvat ve zdejších pozicích.

Ačkoli prosincové reporty slibují zhruba desetiprocentní růst českého trhu, za pozornost prý stojí jen menšina parketu. „Prakticky všechen růstový potenciál pramení ze tří finančních titulů,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky.

Akcie Erste by si podle japonské Nomury měly do roka polepšit o devět procent. Rakouská pojišťovna VIG by se dokonce měla podle analytiků Erste odměnit akcionářům bezmála 20procentním růstem.

Analytickým rébusem zůstávají pro odborníky akcie domácí energetiky. Zatímco švýcarská UBS sází pro letošek na prohlubující se paralýzu trhu s elektřinou a předpokládá, že akcie ČEZ na to do konce roku doplatí 14procentním propadem, právě opačný postoj hájí Goldman Sachs.

Její analytici sází na snižování produkčních kapacit v důsledku postupného uzavírání německých uhelných i jaderných elektráren. Výsledkem má být napřesrok revoluce v cenách proudu a strmý růst kurzu akcií ČEZ nad 700 korun. Investoři by si přitom měli přijít už do konce letošního roku na nemalých 35 procent zisku.

Investiční doporučeníInvestiční doporučení | E15

Střízlivě se analytici dívají na tabákové akcie Philip Morris. „Očekáváme v nadcházejících letech sestupný trend u výplaty dividend. Za hlavní důvod pokládáme růst daní, postupný pokles spotřeby a snižování tržního podílu,“ uvedli experti Erste.

Domácí trh letos asi opět zůstane na evropském chvostu. „Naše prognóza ukazuje, že letos by index PX mohl opět dosáhnout nižšího výkonu než většina evropských burz,“ říká Josef Němý z Komerční banky. Loni akcie ztratily podle indexu PX téměř pět procent.

České akcie by však mohly těžit z oživení domácí ekonomiky. „Očekávám, že letos bude výkonnost domácích akcií lepší. Ekonomické oživení, vyšší investiční aktivita firem a zvýšená poptávka domácností budou pro domácí akciové tituly podporou,“ uvádí David Brzek z Fio banky.