Nákupní plány ECB vyhnaly evropské akcie na sedmileté maximum

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Západoevropské akcie výrazně posílily a jejich přední index vystoupil na maximum za více než sedm let. Evropské burzy podpořila povzbudivá vyjádření Evropské centrální banky (ECB) a výsledky některých firem.

Index FTSEurofirst 300 v závěru stoupl o 0,8 procenta na 1569,48 bodu a během dne se vyhoupl až na 1572 bodů, maximum od listopadu 2007. Od počátku roku index díky vyhlídkám na kvantitativní uvolňování měnové politiky ECB vzrostl již o téměř 15 procent. Evropský trh tak vykazuje výrazně lepší výkon než americká Wall Street, jejíž širší index S&P 500 letos zatím přidává jen zhruba dvě procenta.

Šéf ECB Mario Draghi po dnešním zasedání řekl, že na počátku příštího týdne jeho instituce zahájí nákupy státních dluhopisů a v případě potřeby v nich bude pokračovat i po předběžně stanoveném konečném termínu září 2016. ECB rovněž zlepšila výhled ekonomického růstu v eurozóně pro letošní a příští rok.

K silnému růstu přispěly příznivé výsledky francouzské maloobchodní skupiny Carrefour, díky nimž akcie firmy posílily o 2,4 procenta. Akcie britské investiční společnosti Schroders s pomocí zlepšeného zisku vzrostly o pět procent. Nynější série čtvrtletních výsledků evropských firem je nejlepší od poloviny roku 2011, řekli analytici agentuře Reuters.