Nejbohatší Číňan přišel za hodinu o 15 miliard dolarů

solární panely

solární panely Zdroj: Eduard Erben, E15

Doposud nejbohatší muž Číny Li Hejun má za sebou nedobrý týden. Akcie jeho impéria Hanergy, které je z hlediska své burzovní hodnoty největším solárním byznysem světa, totiž během jediné obchodní hodiny na burze v Hong Kongu propadly o 47 procent. Hejun, který ve firmě vlastní osmdesátiprocentní podíl tak rázem zchudl o 15 miliard dolarů. Propad akcií započal paradoxně v okamžiku středečního konání roční valné hromady firmy, na kterou se Hejun nedostavil.

Akcie Hanergy obchodované i na americkém trhu Nasdaq, přitom patřily mezi investorské trháky uplynulého roku. Burzovní hodnota výrobce dílů pro solární panely a predátora na trhu solárních investic totiž za pouhý rok vzrostla na více než sedminásobek. I díky tomu tak letos v únoru Hejun stanul na špici žebříčku čínských boháčů Hurun, čímž pokořil i zakladatele internetového impéria Alibaba, Jacka Ma.

Prudký růst cen akcií Hanergy v uplynulém roce přilákal i pozornost zákona, konkrétně hongkongské Komise pro kapitálový trh, která firmu podezírala z manipulací s akciovým kurzem, právě v posledních několika týdnech před propadem akcií mělo podle agentury Reuters nabrat vyšetřování nový směr.

Li HujanLi Hujan | http://totalworldenergy.net/Li Hujan

Analytici upozorňují, že akcie Hanergy jsou i přes svůj propad stále drahé. Zatímco se tak podíly Hanergy obchodují za cenu padesátinásobku loňského zisku na akcii, akcie nejbližšího konkurenta firmy First Solar, stojí o dvě třetiny méně. Odborníci soudí, že pád cen akcií Hanergy může symbolizovat úpadek čínského solárního byznysu, který dlouhá léta čerpal z poptávky v Evropě i domácí Číně sázející na obnovitelné zdroje energie.

Stále rostoucí výroba ovšem začala postupně zahlcovat trh. „Boom v solárních instalacích nepolevil, ceny ale propadly,“ uvádí analytička Jessica Jin z šanghajské firmy IHS Technology. Hanergy operuje po celém světě a má kolem 15 tisíc zaměstnanců.