Největší taháky investorů? Americké akcie a bondy rozvíjejících se zemí

Newyorská burza

Newyorská burza Zdroj: ctk/AP

Investoři by se letos měli zaměřit na americké akcie a dluhopisy rozvíjejících se zemí. Měli by být obezřetní ke komoditám, zejména zlatu a ropě. Z alternativních investic bude zajímavý nemovitostní trh v USA. Vyplývá to z výhledu pro rok 2015, který představila skupina UniCredit.

Ekonomika Spojených států s očekávaným růstem HDP o tři procenta zůstane i letos tahounem zotavení globální ekonomiky. Eurozóna zrychlí jen nepatrně na jedno procento, a to zejména díky snížení cen ropy a oslabení eura. Zatímco euro čeká další oslabení kursu o zhruba čtyři procenta, dolar by měl v roce 2015 posílit o šest procent.

Impulz k exportu

Eurozóna prochází náročnou cestou k ekonomickému oživení, uvedla dále UniCredit. Zmírnění politiky úspor v letošním roce by mělo poskytnout více prostoru investicím. Evropská centrální banka zároveň předpokládá expanzívnější měnovou politiku. Konec rozpočtových restrikcí by měl podpořit výdaje spotřebitelů, slabší euro dá impulz exportu. Předpovědi říkají, že Německo potvrdí svou zdatnost, Francie zaznamená mírné zrychlení a rovněž Itálie obrátí k růstu.

vývoj kurzu eura k dolaru:

„Očekáváme, že ECB na počátku roku 2015 rozšíří své nákupy na další aktiva privátního sektoru. Pokud jde o nákupy státních dluhopisů, rozhodnutí Evropského soudního dvoru podle našeho předpokladu otevře ECB prostor k takové politice, její uplatnění ale zůstává nejisté. ECB se rozhodne teprve podle aktuálního vývoje inflace a zejména inflačních očekávání v eurozóně,“ uvedl hlavní makroekonom UniCredit Bank ČR a Slovensko Pavel Sobíšek.

Pro Evropu i celý svět bude důležitým faktorem a klíčovým rizikem vývoj rusko-ukrajinského konfliktu. Trhy také může zahýbat vývoj mimo země eurozóny. Květnové volby ve Velké Británii pravděpodobně výrazně změní složení britského parlamentu ve prospěch euroskeptické většiny. Tím se značně zvýší pravděpodobnost referenda o setrvání země v EU v roce 2017, jehož výsledek bude nejistý.

Tahákem mají být americké akcie

Na základě makroekonomických předpovědí preferuje UniCredit dále investice do akcií, zejména těch amerických, a alternativních fondů. Spíše opatrný přístup volí ke komoditám, dluhopisům a hotovosti. Pro trh nemovitostí je výhled neutrální.

Je nicméně nutné monitorovat rizika s potenciálně výrazným dopadem na finanční trhy. Případný prudký nárůst výnosů amerických státních dluhopisů by vedl ke zpomalení ekonomického růstu. Podobně negativní dopad by mělo i výrazné zpomalení čínské ekonomiky či roztočení deflační spirály v Evropě.

„Nadále je potřeba monitorovat i geopolitické napětí na Ukrajině a Blízkém východě a nesmíme zapomínat ani na nadcházející volby ve Španělsku a Řecku,“ doplnil investiční stratég UniCredit Bank Aleš Mátl.