Nejvyšší dividenda v historii, pochlubil se Beneš. ČEZ začíná s vyplácením

Šéf ČEZ Daniel Beneš.

Šéf ČEZ Daniel Beneš. Zdroj: Michaela Szkanderová / E15

Energetická společnost ČEZ začala od úterý vyplácet svou nejvyšší dividentu v historii. Jde o 145 korun na akcii. „Mezi 150 tisíc našich akcionářů rozdělíme 78 miliard korun. Majoritnímu vlastníkovi, České republice, zasíláme na účet 54 miliard. I tato jednorázová platba je nejvyšší v historii,“ okomentoval to na Twitteru generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

Podle mluvčího společnosti Ladislava Kříže začne výplata dividendy právě od úterního dne. ČEZ ji provede přes své účty u České spořitelny.

Stát, který nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ, by měl svůj podíl dostat hned v první den výplaty. Podle ministerstva financí, které stát v roli akcionáře zastupuje, půjde o nejvyšší vyplacenou dividendu pro stát. Dosud nejvyšší vyplacenou dividendu úřad eviduje z roku 2021. Tehdy šlo také o ČEZ a jeho dividendu za rok 2020 ve výši přes 19,5 miliardy korun.

„Dividenda bude standardně převedena na tzv. zvláštní účet privatizace, odkud bude poté převedena do státního rozpočtu coby jeho standardní příjem. Obecně přitom platí, že záměrem vlády je využít tyto příjmy především na mimořádné výdaje na kompenzace za ceny energií domácnostem, firmám,“ řekl Petr Hrabáň z odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva financí.

Vyšší příjem státu by podle šéfa rezortu Zbyňka Stanjury posloužil na pomoc s pokrytím energetických nákladů a nebo na financování příspěvků na bydlení či mimořádné valorizace důchodů.

ČEZ podle představenstva firmy vyšší dividendu sice dokáže vyplatit bez mimořádných opatření, do budoucna to však podle vedení může snížit likviditu, kreditní rating společnosti, ale i rezervy na krytí potenciálních rizik. 

V letošním roce se akciím ČEZ na české burze daří. „Největší růst letos ke konci července zaznamenaly akcie ČEZ, které posílily o 24,87 procenta na 961,50 Kč. Následují akcie Erste s růstem o 16 procent na 831,70 Kč,“ řekl makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

Video placeholde
Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen