Nový rok přinesl více šancí na pražské burze, naději živí finanční tituly

Burza Praha

Burza Praha Zdroj: euro

Leden nabídl hrstce investorů zbývajících na pražské burze hned několik důvodů ke zvýšení sázek na české akcie. První měsíc roku se v dílnách domácích i zahraničních analytiků nesl ve znamení přepsaných investičních doporučení, a to směrem vzhůru. Domácí trh má letos nabídnout i tituly s šancí na výdělek v řádu několika desítek procent.

Naděje mají živit zejména finanční tituly. Experti Patria Finance tak investorům předložili od základů předělanou prognózu pro akcie Erste. Důvěra trhu v rakouskou banku je prý neadekvátně nízko. „Trh podceňuje ziskový potenciál bankovní skupiny, když nevěří v obrat hospodaření banky, který by se měl v nejbližších letech opírat především o podnikání na rumunském či maďarském trhu,“ uvádí Tomáš Tomčány z Patrie. Akcie Erste prý do roka vynese kolem 25 procent.

Nákup si podle analytiků zaslouží i další rakouský titul, pojišťovna VIG. Experti Komerční banky věří ve dvanáctiprocentní růst akcie. Ještě výše míří J&T Banka, podle níž VIG do silvestra podraží dokonce o dvacet procent. Mírné zisky očekávají bankovní domy i od Fortuny či CME. První uvedená emise vynese podle Komerční banky bezmála pět procent, čtyři procenta ročního zisku pak dává do vínku mediálnímu titulu zámořský Goldman Sachs.

Investiční doporučeníInvestiční doporučení | e15

Na soupisku akcií, které mají to nejlepší za sebou, připsali brokeři z Fia Pegas Nonwovens. Výrobce netkaných textilií prý může investory za rok připravit o šest procent. „Kapitálový výnos, a tedy investiční potenciál, vidíme spíše omezený, když se akcie Pegasu nacházejí na sedmiletých maximech. Na akcii nahlížíme jako na stabilní dividendový titul, nabízející asi pětiprocentní dividendový výnos,“ uvádí Jan Raška z Fio banky. Zbavovat se Pegasu prý přesto není namístě, banka nabádá akcii držet.