Obavy z brexitu poslaly libru na sedmileté minimum

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Britská libra se dnes na devizových trzích vrátila k poklesu a vůči americkému dolaru sestoupila až na nejnižší hodnotu za posledních sedm let. Britskou měnu znovu srážejí obavy, že Británie opustí Evropskou unii. Z rostoucí nejistoty na trzích těžil japonský jen, který je v takové situaci považován za relativně bezpečnější investici.

Libra vůči dolaru sestoupila pod 1,39 dolaru, což je poprvé od začátku roku 2009. Později mírně zpevnila, před šestou hodinou odpolední se pohybovala kolem 1,3945 dolaru se ztrátou 0,5 procenta.

Libra za poslední tři dny přišla o zhruba tři procenta hodnoty a její výkon za celý týden by mohl být nejhorší za téměř šest let, co je nynější britský premiér David Cameron ve funkci. K propadu kurzu britské měny přispělo už na začátku týdne prohlášení londýnského starosty Borise Johnsona, který řekl, že podpoří odchod Británie z EU, protože unie podle něho ohrožuje suverenitu Británie.

Vývoj kurzu libry proti dolaruZdroj: euroinvestor.com

Japonské měně dnes k růstu pomáhal také obnovený pokles cen ropy. Cena Brentu sestoupila pod 33 dolarů za barel v reakci na slova saúdskoarabského ministra ropného průmyslu Alího Nuajmího, který odmítl, aby jeho země snížila těžbu. Dolů tlačí ceny také zpráva o růstu zásob suroviny ve Spojených státech.

Euro k jenu dnes kleslo až na tříleté minimum zhruba 122,5 jenu. Americký dolar proti jenu sestoupil až na 111,10 jenu, což je nejníže za poslední dva týdny.

Cena ropy BrentZdroj: euroinvestor.com