OPEC čeká růst poptávky po ropě, produkce v USA podle něj klesne

Vídeňské sídlo organizace OPEC

Vídeňské sídlo organizace OPEC Zdroj: Stepan Bruner, E15

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) výrazně zvýšila letošní odhad poptávky po své ropě, úrovně její současné těžby ale poptávka ani tak nedosáhne. Ropný kartel na druhé straně prudce snížil předpověď produkce v zemích mimo OPEC, zejména kvůli zpomalení těžební aktivity ve Spojených státech pod vlivem prudkého propadu ropných cen.

OPEC ve své dnešní zprávě odhadl, že poptávka po jeho ropě dosáhne letos v průměru 29,21 milionu barelů denně. To je 430 tisíc barelů za den nad prognózou z minulého měsíce. V lednu země OPEC těžily celkem 30,37 milionu barelů denně, plyne z odhadů agentury Reuters.

Kartel srazil odhad letošního přírůstku produkce mimo OPEC proti lednu o 420 tisíc barelů na 850 tisíc barelů denně. „Je to hlavně v důsledku oznámených škrtů v plánech kapitálových výdajů u velkých mezinárodních ropných společností a poklesu počtu využívaných vrtných zařízení v USA a Kanadě,“ uvedla OPEC.

Ceny ropy Brent

Předpověď těžby ropy v USA pro tento rok organizace snížila o 170 tisíc barelů za den. Pro Rusko tento svůj odhad omezila o 70 tisíc barelů a stejným tempem jej snížila pro země Blízkého východu, které nejsou členy OPEC.

Kartel se loni v listopadu rozhodl ponechat beze změny svůj celkový těžební limit 30 milionů barelů denně. To zrychlilo pokles světových cen ropy, které v polovině ledna sestoupily na šestiletá minima, asi 60 procent pod úroveň loňského červnového maxima. Od té doby ceny ropy získaly zpět více než 20 procent díky zprávám o poklesu vrtání v USA a omezování investic.