OPEC snížil odhad růstu poptávky po ropě pro letošní i příští rok

Zdroj: CTK

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila odhad růstu celosvětové poptávky po ropě pro letošní i příští rok. Důvodem je horší výhled vývoje ekonomiky, který snižuje spotřebu, zvláště v rozvinutých zemích. Celosvětová poptávka se má letos zvýšit o 1,21 milionu barelů denně, což je o 150 tisíc barelů méně, než OPEC odhadoval minulý měsíc.

V příštím roce má poptávka vzrůst o 1,3 milionu barelů denně na 89,4 milionu barelů denně. To je o 20 tisíc barelů méně, než uváděla předchozí prognóza. Současně také kartel varoval, že trh je nestabilní a má potenciál k dalšímu poklesu, proto bude situaci i nadále pozorně sledovat.

„Obavy o ekonomiku spolu s vysokými cenami ropy ovlivnily poptávku po ropě v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD),“ uvádí se v prohlášení OPEC. „Poptávka po ropě v OECD bude pokračovat v poklesu po dočasném oživení v loňském roce.“ Růst poptávky tak přijde hlavně z dalších regionů. Poptávka z Číny se má letos zvýšit o 6,5 procenta, i když v červnu se poprvé za osm měsíců snížila. Hlavní podíl na růstu v příštím roce mají mít Čína, Indie, Blízký východ a Latinská Amerika.

OPEC současně uvedl, že zvýšil těžbu na více než 30 milionů barelů denně. Růst těžby však přichází v době, kdy se objevují známky ochlazení ekonomického růstu.

OPEC těží více než třetinu ropy, která se ve světě spotřebuje. Ropný kartel je první ze tří nejvýznamnějších organizací zveřejňujících zprávu o výhledu vývoje na trhu s ropou. Odhad růstu kartelu pro letošní rok je nižší než odhad amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA, který očekává letos růst o 1,43 milionu barelů denně. Je však podobný odhadu Mezinárodní energetické agentury (IEA), poradní agentury pro USA a dalších 27 průmyslových zemí.